Munkeparakitter i Barcelona

Munkeparakitternes reder kan være meget store. Ophavsret til billedet: Ben2, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Jeg var en tur i Barcelona, hvor jeg sad på en fortovs-café og fik mig en øl, mens jeg kikkede lidt på fuglene, der gik rundt og ledte efter noget spiseligt mellem bordene. Det var de sædvanlige duer og gråspurve. Men pludselig hørte jeg en høj lyd oppe fra et træ i nærheden, og det var ikke fra en af de sædvanlige fugle. Ved nærmere eftersyn viste det sig at være en munkeparakit, der sad og skræppede op. Kort efter kom der en hel flok af dem og slog sig ned i træet.

Det viste sig, at der er rigtig mange af dem i Barcelona og mange andre steder i Spanien, hvor de faktisk anses for at være et skadedyr på grund af larmen, og fordi de skider alle vegne. Det sker også, at deres reder falder ned og skader mennesker og biler. Der er ikke tale om små fuglereder, munkeparakitter yngler i kolonier, og rederne i sådan en koloni kan være meget store.

Jeg havde ikke fået mit kamera med på turen, så jeg har desværre måttet ty til nettet, for at finde et billede, der viser, hvor store rederne kan være.

Fugle sviner

Hvis du har tænkt dig at holde fugle indendørs, så skal du være opmærksom på, at fugle sviner. Ikke kun inde i buret, hvor du indimellem skal skifte bundlag for at undgå lugt fra madrester og ekskrementer. Næh, de bevingede bæster sviner skam også uden for buret, især når de er i fældning, eller når ungerne er ved at skifte til voksen fjerdragt.

Hvis du lider af rengøringsvanvid, skal du kun have fugle, som er ikke er nervøse af sig, for hvis du vil feje og rengøre gulvet hver dag, vil mange fuglearter blive urolige og skræmte, når du svinger kost og spand. En fuglestue er trods alt ikke en operationsstue. Men der skal selvfølgelig gøres rent en gang imellem, og der skal du så prøve at gøre det så stille og roligt som muligt, så du ikke skræmmer fuglene.

For mange unger

Zebrafinke. Ophavsret minka2507, frigivet under Pixabay licens.

De kan se søde ud, små fugleunger, og det er jo også spændende at få nye fugle i buret – men alt med måde. Hvis du ikke selv kan håndtere ungerne, så du i stedet skal finde et nyt hjem til dem, så vær opmærksom på, at nogle fuglearter ligger meget lavt i kurs.

Det gælder især for ynglevillige fugle som fx nogle arter af zebrafinke, mågefinke, kanariefugl, diamantdue og kinesisk dværgvagtel. Det er flotte og skønne fugle, men det er ikke usædvanligt, at man er nødt til at give ungerne væk gratis for at komme af med dem, og selv til den pris kan det være svært at finde et nyt hjem til dem.

Hvis du ikke selv vil beholde ungerne fra de ynglevillige fugle, så lad dem ikke yngle, det vil sige, lad være med at sætte reder op til dem. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er nemt at komme af med unger fra dine fugle, så tjek salgsannoncer forskellige steder på nettet, fx på fuglemarked.dk, inden du sætter reder op. Hvis der er mange unger til salg til lave priser af din fugleart, så er det et tegn på, at det kan blive meget svært at komme af med ungerne.

 

Udskiftning af bundlag

De fleste skifter bundlag, når det begynder at lugte. Men du kan med fordel skifte det lidt før – til gengæld behøver du ikke skifte det hele på én gang.

Hvis du fx har en skål med frugt og grønt eller animalsk foder, hvor fuglene på bedste baby-manér sviner med maden, så den ender alle andre steder end i skålen eller i fuglens mave, så kan det hurtigt komme til at lugte af rådne eller mugne madrester. Men det vil så kun være bundlaget omkring skålen, der trænger til udskiftning, resten kan du vente med at skifte. Du kan med fordel skifte det en dag eller to, før din erfaring fortæller dig, at det vil begynde at lugte, så undgår du helt at skulle have gasmaske på for at nærme dig buret. Resten af bundlaget kan du så skifte, når fuglenes ekskrementer begynder at lugte.

Jeg bruger hovedsageligt sand som bundlag, men det samme gælder for alle andre typer af bundlag.

Flyttedag

Mine kapuzinersisken har holdt flyttedag. Det gamle bur var efterhånden ikke så lækkert og trængte til en grundig rengøring, så i stedet for at genere fuglene under rengøringen, gjorde jeg et nyt bur klar til dem med rent sand, frisk grønt og flere forskellige reder ifald de skulle komme i dét humør.


Indtil videre har de taget flytningen fint, men det må jo også være rart for dem med et nyindrettet og rent bur. Og så kan de sidde og nyde udsigten af mig, mens jeg kæmper med at gøre deres gamle bur rent.

Ny pusher

Jeg har skiftet frø-pusher til en lokal fuglemand her i Aarhus. Han blander selv fuglefoderet, og selvom det ikke er bønnestagefrø, og selvom jeg ikke hedder Hans, er jeg sikker på, at der er noget magisk over dem. Frøene spirer og vokser i hvert fald hurtigere, end jeg nogensinde før har oplevet.

På det første billede, har de spiret i knap 24 timer, og på det næste har de spiret knap 48 timer.

Jeg har allerede bestilt en sæk mere samt en kasse hirsekolber, som jeg også vil lade spire. Dem glæder både jeg og fuglene os til.

 

Klargøring af bur

Som jeg tidligere har skrevet i min blog, vil jeg lave lidt om i mit fuglehold, så jeg kan prøve at holde småfugle, som jeg ikke tidligere har haft.

Efter at have solgt nogle fugle, har jeg gjort et bur klar til et nyt par; jeg har skiftet sand, pyntet op med stedsegrønt, en hirsekolbe og flere bundter græsstrå med modne frø på. Og så har jeg lagt kokostrevler til redebygning ind i buret, så jeg ikke skal rode med det, men kan nøjes med at sætte redekasser op, når den tid kommer. Men nu skal jeg lige først have fat i nogle fugle til det indflytningsklare bur.

Dybowski unger med fjer på

Det er altid skønt, når ens fugle får unger, og man får en helt særlig følelse, når man følger de små nyfødte unger, fra de kommer ud af æggene, og til de er flyveklare og forlader reden.

Det er egentligt imponerende, så hurtigt det går. For en uge siden fik mine dybowski atter unger, små nøgne unger som den på det øverste billede til højre.

Efter blot syv dage er de er vokset en hel del, og de har såmænd også fået en lille fjer eller ti på, som det kan ses på dette billede.

Om ca. 13 dage, skulle de gerne være flyveklare, så de kan forlade den trygge rede.

Dybowski med unger igen

Mine dybowski dråbeastril er meget produktive. De har atter fået unger, og det er tredje gang inden for et halvt år, at de har lagt æg.

Første hold resulterede i tre unger på pind. Det andet hold gik åbenbart lidt for hurtigt, så der var alle fire æg blanke. Og nu er tredje hold æg udklækket med den lille sorte unge på billedet og dens to søskende som resultat.

Lige så snart fuglene forlader redekassen, tager jeg den ned, så hunnen kan få en pause i stedet for at lægge æg i alt for lange baner.

Solsorte kan også lide melorm

Jeg “dyrker” selv melorm til mine fugle, men det er ikke kun fugle i fuglehold, der kan lide melorm. Jeg får ofte besøg af en solsort i min have – den er nem at genkende, fordi den har en klumpfod – og den er også vild med melorm.

Jeg prøvede for sjovt skyld at stille en skål melorm og pinkies frem til den som afveksling fra regnormene, og det var yderst populært. Men man skulle måske lære den lidt bedre bordmanerer, så den nøjes med at tage én melorm ad gangen.

Solsorte får 2-3 kuld unger i yngletiden med op til 5 æg per gang, så der er næb nok at mætte. Det er hannen, der skaffer føde, mens hunnen ruger og passer ungerne, indtil de er flyveklare, og mon ikke fatter er ekstra populær, når han er så skrap til at finde godbidder.