Mutationer og hybrider

Hybrid af en kanariefugl og en finke. Ophavsret til billedet: Sergi tgn, frigivet under Creative Commons SA 3.0

Det kan være svært at finde racerene fugle til et fuglehold, og det er efter min mening synd og skam. Alt for mange har leget doktor Frankenstein for at fremelske fugle med mutationer med mærkelige former og farver, som ikke kan findes i naturen. Det er især kanariefugle, nymfeparakitter, zebrafinker og undulater, der eksperimenteres med.

Endnu værre bliver det, når man prøver at krydse forskellige arter for at frembringe hybrider, fx kanariefugle krydset med stillids, kapucinersisken eller finker. Det bedste man kan sige om krydsningerne er, at afkommet ofte er sterile.

Lad os gøre vores til at fuglene ligner dem i naturen mest muligt. Det gælder ikke mindst for truede fuglearter, hvor det måske en dag kan være nødvendigt at udsætte fugle fra fuglehold, så de kan hjælpe med at genoprette den naturlige bestand. Det vil så ofte også kræve, at man gør en indsats for at genskabe fuglenes naturlige habitat.