Frontgitter og tråd til bur og voliere

Hvis du holder fugle i bur eller voliere, er det en fordel, at du kan se dem. Glas er ikke særlig brugbart, for det forhindrer en effektiv udskiftning af luften i buret, og det kan være svært at gøre rent. I stedet bør du bruge en form for trådnet, som giver dig frit udsyn til fuglene, uden at fuglene kan flyve ud af bur eller voliere.

Køber du et færdigt bur eller voliere, skal du blot sørge for, at fortælle sælger, hvilke fugle du vil have gående, så ender du med et bur i passende størrelse og med et passende trådnet.

Ophavsret: Ukendt, frigivet som public domain.

Hvis du ikke har lige så mange tommelfingre, som den der byggede buret til højre, så kan du selv bygge bur eller voliere.

Bygger du selv bur og voliere, kan du læse mere om passende størrelser i artiklen Størrelse på bur og voliere, mens du kan læse om forskellige frontgitre og trådnet i denne artikel.

Der findes mange forskellige former for frontgitre og trådnet, men der er flere ting, du skal være opmærksom på. Det vigtigste er maskestørrelsen, for det nytter jo ikke meget, hvis maskerne i nettet er større end fuglene, så de nemt kan flyve ud.

Tykkelsen på trådene er også vigtig, for hvis du vælger et tyndt trådnet til papegøjer eller andre fugle med skarpe næb, varer det ikke længe, inden de har bidt trådene over. Omvendt vil et kraftigt trådnet skygge for meget for udsynet til fuglene, hvis du holder småfugle med mindre lyst og evne til at bide metaltråde over.

Farven på trådene er også vigtig. Ikke så meget for at holde fuglene inde, men det kan have stor betydning for dit udsyn til fuglene.

Frontgitter

Metaltråd kan du købe i metermål og dermed tilpasse til buret eller volieren. Frontgitre kommer derimod i faste mål, så hvis du bygger dit eget bur, og du vil benytte et frontgitter, skal du være opmærksom på de tilgængelige størrelser, så du ikke ender med et bur, der er for stort eller for lille til gitteret.

Frontgitre findes i flere forskellige størrelser fra 30 cm i højden og op til 120 cm i bredden. Fordelen ved de helt brede frontgitre er, at de fleste af dem kan bruges til et dobbeltbur, hvor du adskiller burene med en skillevæg.

Du skal være opmærksom på, at nogle frontgitre er lavet til udvendig fodring, mens andre er lavet til indvendig fodring af fuglene. I de større frontgittre er der som regel 2 låger og 4 fodreklapper nede ved bunden, som du kan bruge til at sætte foder, legetøj og andet ind i buret. De har typisk også 2 låger oppe ved toppen, hvor der fx kan sættes 2 redekasser op.

Maskestørrelse

Ophavsret: harveyperkins, frigivet under BY-NC 4.0.

Inden du køber trådnet, skal du vide, hvilke fugle du vil have i buret eller volieren. Det siger sig selv, at maskerne i trådnettet skal være så små, at fuglene ikke kan flyve eller kravle ud. Men du kan også komme til at vælge for små masker, hvilket forringer dit udsyn til fuglene. Det gælder om at finde den gyldne middelvej.

Hvis du vil holde småfugle, som fx finker og astrilder, kan du benytte en maskestørrelse på 13 x 13 mm. Vil du holde lidt større fugle, som fx undulater, bourkes parakit eller andre små parakitter, kan du benytte en maskestørrelse på 16 x 16 mm.

Hvis du vil holde større fugle, som fx grå jaco, kan du benytte en maskestørrelse på 19 x 19 mm. Bemærk, at fugle i den størrelse ikke bør være i et almindeligt bur, her bør du have en voliere. Pas på ikke at vælge en alt for stor maskestørrelse i en voliere, for selvom en stor fugl måske ikke kan komme ud, hvis du har en maskestørrelse på 30 x 30 mm, så kan rotter komme ind og dræbe fuglene. Mus kan også være et problem – de kan måske ikke dræbe fuglene, men de kan spise foderet.

Trådtykkelse

Ligesom ved maskestørrelse skal du også finde den gyldne middelvej, når det gælder trådtykkelse. Vælger du en tykkere tråd end nødvendigt, forringer du udsynet til fuglene, og vælger du for tynd en tråd, kan fuglene måske bide den over og dermed undslippe.

Småfugle, som fx finker og astrilder, er ikke særlig bideivrige, så her kan du nøjes med en trådtykkelse på 1,2 mm. Lidt større fugle, som fx undulater og andre små parakitter har skarpere næb, som de elsker at bruge, så her skal du op i en trådtykkelse på omkring 1,45 mm. Den slags er slet ikke nok til de større papegøjer, her skal du op i en trådtykkelse på omkring 2 mm eller mere.

Åbninger til fodring m.m.

Når du laver et frontgitter eller trådnet til dine fugle, skal du selvfølgelig også have lavet åbninger, så du kan give fuglene mad og drikke, og så du kan få fugle ind og ud af bur eller voliere.

Når du klipper eller skærer hul i gitteret til en låge, så vær opmærksom på at få slebet eventuelle spidse kanter omkring hullet ned, så fuglene og du selv ikke kommer til skade på dem. Lågen skal være stor nok til, at du kan få både fugl, hånd og madskåle ind gennem den. Til små fugle er en låge på 10 x 15 cm normalt nok.

Farve på trådnettet

Det er ikke ligegyldigt, hvilken farve tråd du vælger. En almindelig metalfarvet tråd gør det sværere at nyde fuglene, fordi den “skinner” og fanger din opmærksomhed. Du kan se forskellen på en metalfarvet tråd og en sortfarvet tråd på disse billeder:

Ophavsret: marcus53, frigivet under Pixabay License. Billedet er beskåret i højden.
Ophavsret: Mylene2401, frigivet under Pixabay License.
Du kan købe trådnet i forskellige farver, men det koster typisk en del mere end metalfarvet trådnet. Hvis du vil spare lidt penge, kan du selv male metaltråd i en ønsket farve, fx med en sprøjtepistol/spraydåse eller en malerulle. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke holder så godt udendørs som et fabriksfarvet trådnet. Og du skal også være opmærksom på eventuelle farlige stoffer i malingen – især hvis du holder papegøjer eller andre fugle, der elsker at gnave i alt inden for næbs rækkevidde.