Kønstest af fugle

Selvom fugle ikke har tøj på, så er det ikke helt så nemt at se forskel på hanner og hunner, som det er for mennesker. For nogle fuglearter er det nærmest umuligt at se forskel med det blotte øje, og det kan jo være et problem, hvis man vil opdrætte fugle i et fuglehold.

I gamle dage kunne fugleholdere bruge utroligt meget tid på at studere deres fugle i håbet om at kunne se en lille afvigelse, der kunne indikere, om fuglen var en han eller en hun. Ud over at se på fuglene, kunne man mærke på bækkenbunden med en finger, men den metode er langt fra sikker, så det skete ofte, at to fugle af samme køn blev sat sammen. Og så kunne fugleholderen jo gå i mange år og vente forgæves på, at der kom æg i reden.

I dag er det lidt nemmere, og der findes metoder, der helt sikkert kan afgøre kønnet på selv de sværeste fuglearter. Du kan nedenfor læse om forskellige metoder til at kønsbestemme fugle.

Se på fuglen

Ophavsret: Shantanu Kuveskar, billedet er frigivet under Creative Commons 4.0.

Hos nogle fuglearter er der stor forskel på hannen og hunnen, så der kan du nøjes med at se på fuglene. Hannen er typisk mere farvestrålende og klar i farverne, og har måske andre farver end hunnen, og så er han typisk større end hunnen.

Forskellen kan være endnu tydligere i yngletiden, hvis hannen får yngledragt på, som det kan ses på dette billede af et par tigerfinker.

Mærk på bækkenbunden

Du kan mærke på bækkenbunden med en finger. Hold fuglen i hånden, så den har ryggen ned mod din håndflade, og føl så med en finger mellem fuglens ben lige over, hvor halen begynder. Her kan du mærke to hårde punkter. Hvis det er en han, sidder punkterne tættere sammen, end hvis det er en hun. Men det kan være meget svært at bedømme punkternes tæthed, og det kræver en del øvelse at udføre denne test, og så er metoden alligevel ikke altid helt sikker. Du kan se testen blive udført i nedenstående video.

Hvis du vil udføre testen på en stor fugl, fx en stor papegøje, er det helt klar en fordel at være to om det. Får fuglen fat i en finger med sit store, stærke næb kan det gøre temmelig ondt, og nogle fugle er nærmest i stand til at bide en finger af.

Kikkertundersøgelse

En dyrlæge kan lave et kirurgisk indgreb og ved hjælp af en kikkertundersøgelse (endoskopi) kønsbestemme en fugl, men det kræver, at fuglen skal i fuldbedøvelse. En ekstra fordel ved denne form for kønsbestemmelse er, at dyrelægen også kan se, om hunnen er ved at være kønsmoden. Ulempen er, at fuglen som sagt skal i fuldbedøvelse, og det vil altid medføre en vis risiko for, at der sker noget under bedøvelsen, og der kan efterfølgende opstå infektion i organerne eller i såret efter indgrebet.

DNA-test

I vore dage er DNA-test den nemmeste og mest sikre metode til kønsbestemmelse af fugle, hvis det ikke umiddelbart er muligt at se forskel på hanner og hunner. En DNA-test kan foretages ud fra en fjer eller blod fra en negl, som man sender ind til et testcenter. Vær opmærksom på at vaske dine hænder grundigt, inden du plukker fjer eller klipper negle på fuglen. Du kan evt. bruge plastikhandsker for at mindske risikoen for at få forurenet DNA’en på fjer eller negle. Skal du tage prøver fra flere fugle, så vask hænder eller skift handsker, hver gang du skal tage materiale til en ny prøve. Ved udtagelse af fjer er det meget vigtigt, at du kun rører ved fjerens top og ikke ved roden af fjeren.

I videoen herunder kan du se, hvordan du tager fjerprøver til en test hos Animal Genetics.

I nedenstående video kan du se, hvordan du får blod fra et negleklip:

En DNA-test koster typisk under 100 kroner, og du vil normalt få svar på prøven i løbet af en uges tid. Du får et certifikat, som du kan bruge, hvis du på et tidspunkt skal sælge fuglen. Du kan fx bruge Dna-kønstest.dk, der tager 75 kroner for en test.