Det pynter med lidt legetøj i bur og voliere, og det giver fuglene mulighed for lidt variation i dagligdagen. I denne artikel kan du læse lidt om forskelligt legetøj til forskellige fugle, og til sidst i artiklen kan du læse, hvad du skal undgå, fordi det kan være farligt for fuglene eller stresse dem.
Det er dog ikke alle fugle, der er lige interesserede i legetøj, mange småfugle er næsten ligeglade, omend de kan nedlade sig til at bruge en gynge eller kravle rundt på et hampereb. Men for lidt større fugle, og ikke mindst for papegøjer og parakitter, er legetøj et absolut must, da de ellers vil kede måsen ud af fjerene – bogstaveligt talt, for hvis de keder sig for meget, kan de blive så nedtrykte og deprimerede, at de kan begynde at plukke deres fjer.
Du kan finde et stort udvalg af legetøj til fugle i de fleste dyrehandlere, men du behøver reelt ikke slide på plastikkortet for at underholde fuglene, de er ikke så kræsne, så du kan sagtens selv lave noget fuglelegetøj af ting, du har derhjemme. Det kan du læse mere om længere nede på siden.

Men alt med måde, der må ikke være så meget legetøj i et bur/voliere, at der knap nok er plads til fuglen.
Sørg for, at fuglen har rigeligt med plads til at folde vingerne ud, og at den kan flyve frit fra den ene siddegren til den næste, uden at ramle ind i noget legetøj.
Ellers ender du med en nedtrykt og deprimeret fugl på trods af legetøjet.
Det er ikke kun interessen for legetøj, der adskiller sig fra de forskellige fugle, der er også forskel på, hvad der egner sig til legetøj, så nedenfor kan du finde et afsnit om legetøj til små fugle og et afsnit om legetøj til større fugle.
Legetøj til små fugle
Små fugle er som nævnt ikke de store forbrugere af legetøj. Små fugle omfatter fugle som fx kanariefugle, gouldsamadiner, astrilder og amaranter.
Legetøjet som fx gynger og hampereb pynter selvfølgelig stadig i bur/voliere, men for de fleste små fugle bruges det bare som et sted at sidde på i stedet for de sædvanlige siddepinde. Skulle gyngen endelig gynge, vil det typisk være ved et uheld. Der er dog enkelte småfugle, der godt selv kan finde på at sætte gyngen i gang og som ligefrem nyder det, hvis der er en lille klokke monteret på gyngen, kan lyden være med til at vække deres nysgerrighed.
Ud over hampereb og gynge kan du fx sætte en troldhassel ind til dem, gerne med noget hængende på som de sætter stor pris på, som fx hirsekolbe, salatblad, æble eller hvad du nu ellers har af guf til fugle. De snoede grene på troldhaslen vil give fuglen nogle udfordringer, og få den til at arbejde lidt hårdere for at få fat i lækkerierne.
Du kan også selv lave legetøj, som de måske kan have fornøjelse af. Der skal ikke meget til, det kan fx være en vinprop af plastik eller af kork, som bare lægges ind i buret. Eller det kan være flere propper, som trækkes på en snor og hænges op. Du kan også bruge græsstrå, fx med frø på, som enten lægges ned i bunden af buret, eller som bindes sammen og hænges op. Du kan læse mere om brugen af græs i artiklen Græsfrø og grønt fra naturen.
Små kviste og grene med friske blade fra et træ eller busk kan også bruges. Du skal bare sørge for, at det ikke er nogle som er blevet sprøjtet med gift. Læs mere om, hvad du kan bruge, og hvad du ikke skal bruge i artiklen Planter til bur og voliere. Husk at skylle alt fra naturen først, så du ikke får slæbt uønskede dyr og andet skrammel med ind i buret.
Du kan også bruge små ting, som kan trille rundt, hønseringe som kan sættes sammen, og paprøret fra en køkkenrulle kan klippes i små ringe som du kan lægge ind i buret eller lime sammen til en kæde, som kan hænges op. Kun din fantasi sætter grænser. Pas dog på med ikke at bruge noget, der er så småt, at de kan komme til at sluge det. Det er måske ikke alt, de gider at lege med, så prøv dig frem, indtil du finder noget, som de finder interessant.
Legetøj til større fugle
Større fugle, som fx undulater, nymfeparakitter, amazonpapegøjer og araer har et særlig behov for legetøj og andet, de kan holde sig beskæftiget med.
Legetøj til de større fugle skal være mere holdbart end det til de små fugle, for alt der kan ødelægges bliver ødelagt. Hertil kommer, at de er mere intelligente og krævende – en større fugl kan have en intelligens svarende til et barn på 3 til 4 år. Det betyder, at legetøjet skal udskiftes med jævne mellemrum, fx hver 3. uge, da de ellers mister interessen for det. Du behøver dog ikke kassere legetøjet, du kan vente et par måneder, og så bruge det igen.
Legetøjet til større fugle skal tilpasses til fuglens størrelse og dens næb. Det er fx er det en dårlig ide at give plastik, blik og glas til amazonpapegøjer og araer, da de meget let kan bide det i stykker med deres skarpe og stærke næb, og i værste fald kan de komme til skade eller sluge det.
Dyrehandlere har typisk masser af legetøj, der er egnet til større fugle. Det kan fx være, gynger, bolde med en form for lyde i, pivdyr, klokker der kan larme samt farverige træklodser. Du kan også bruge en del af det legetøj, der ellers er beregnet til hunde.

Du kan naturligvis også selv lave legetøj til de større fugle. Et hampereb eller et andet reb af naturmateriale er altid populært. Det kan de både klatre på og bide i. Lav gerne nogle knuder på rebet, som kan hænges vandret eller lodret i bur/voliere. Du kan også give dem runde ting, der kan trille eller hænges op, et nøglebundt eller en stor grankogle.
Større fugle er generelt helt vilde med udfordringer med indbygget belønning, så har du en stor grankogle, kan du fx gemme noget foder eller godter mellem kogleskællene, så den skal bruge tid på at få det ud. Du kan også benytte en papkasse med et hul i siden, som fuglen skal ind af for at får fat i en godbid, der ligger derinde. Eller du kan gemme godter skjult i to skeer, der er lagt sammen.
Et stykke kork eller bark, som den kan bide i og få lov til at ødelægge kan også være et yndet tidsfordriv, ligeså nogle stykker avispapir og paprøret fra en køkkenrulle. Og lidt mere holdbare, interessante ting fra hjemmet, som fx garntrisser eller en grydeske af træ eller tøjklemmer sat fast på tremmerne. Det skal så endelig være tøjklemmer af træ.
Grene og kviste, gerne med blade, knopper eller blomster på, vil altid være et hit, de bør udskiftes, når de er afgnavet og ligger som små stykker træ.
Der er mange muligheder for at skaffe underholdning til din fugl. Det gælder bare om at bruge sin fantasi og sunde fornuft.
Legetøj og ting, du skal undgå
Ligesom du skal tænke over, hvor meget legetøj, du giver fuglene, så skal du også tænke over, hvad det er for noget legetøj, og ikke mindst hvad det er lavet af. Også her er der forskel på, hvad der egner sig til de små og store fugle.
I gamle dage var det populært at sætte et spejl ind til undulaten, men hold dig fra spejle. Små fugle kan blive forvirrede, de forstår normalt ikke, at den anden fugl er dem selv. Nogle store fugle er intelligente nok til at genkende sig selv, men de kan så til gengæld risikere at ødelægge spejlet og så komme til skade på glasstykkerne.

Tøjdyr og bamser kan se nuttede ud i et fuglebur, men de har øjne eller andre ting, som fugle kan pille af og måske kløjes i. Store fugle med skarpe næb vil desuden hurtige flå et tøjdyr i stykker og kan så komme til skade med fyldet i tøjdyret.
Undgå plastikreb og andre ting af plastik til større fugle, da de kan bide stumper af og komme til at sluge dem. Jeg nævner tøjklemmer sat på buret til større fugle, men brug kun tøjklemmer af træ, tøjklemmer af plastik vil hurtigt blive bidt i stykker af et skarpt næb, og fuglen kan så komme til at sluge stykkerne. Ud over at komme til skade af plastikstykkerne, så kan de også være giftige, fordi de kan indeholde ftalater. Du kan godt bruge solide ting af plastik til små fugle, som fx plastiklegetøj til små børn.
Hvis du selv laver trælegetøj, så lad være med at male det med almindelig maling, da det kan være giftigt for dem og det kan krakelere og falde af i flager, som fuglene så kan komme til at sluge. Trælegetøj beregnet til små børn er normalt malet med ufarlig maling, så det kan du godt bruge.
Undgå grene og kviste og andet naturmateriale, der er sprøjtet med gift, eller som er hentet fra et sted nær en befærdet vej, hvor de kan være blevet forurenet af trafikken.
Metaller som zink, der ikke er galvaniseret, samt bly og rustent jern er giftigt og farligt for fugle, da det kan smuldre og derved kan ende i fuglens mave.
Undgå læder. Læder er typisk blevet garvet med forskellige kemikalier, som kan være giftige for fugle.
Undgå alt legetøj med selvlysende væske, da det typisk indeholder ftalater.
Tekstiler og andre vævede ting bør undgås fordi fuglens negle eller næbet kan hænge fast i det, ligesom det kan vikle sig omkring fuglens hoved.