Rødkindet sommerfuglefinke

Ophavsret: Christiaan Kooyman, billedet er frigivet som public domain.

Den rødkindede sommerfuglefinke (Uraeginthus bengalus) (svensk:Rödkindad fjärilsfink) (norsk:Rødkinnastrild) lever naturligt i store dele af Vestafrika, bl.a. i Angola Zambia,Tanzania og Mozambique.

Denne slanke elegante finke måler ca. 12-13 cm fra næb til halespids, og den vejer som voksen ca. 10 gram. Levetiden er ca. 4-6 år.

Som det ofte ses i dyreverdenen, er hannen mere farverig end hunnen. Isse, nakke, vinger og maven er brun, mens den er blå på siderne, brystet og halen. Ansigtet er også blåt, men den har typisk røde kinder, som dog i sjældne tilfælde kan være orange eller gule.

Hunnen er mere mat i farverne, og har ikke den røde farve på kinderne.

Den rødkindede sommerfuglefinke opholder sig ofte på åbne, tørre græssletter og savanner med spredte træer. Den lever af halv- og helmodne græsfrø, ukrudtsfrø og små insekter.

Fuglehold

Vil du holde rødkindede sommerfuglefinker, skal du have en voliere eller et rummeligt kassebur, temperaturen skal være almindelig stuetemperatur. Hvis volieren eller kasseburet er placeret, så solen kan skinne ind, vil du opleve, at finkerne sidder og soler sig og nyder varmen, samtidig vil fjerdragten skinne i de mest fantastiske blå farver, du kan forestille dig.

I en voliere bør der være forskellige slags planter, fx thuja, taks, bambus og diverse stedsegrønne planter og klatreplanter. Du skal bare være sikker på, at de ikke er giftige eller får giftige blomster eller bær. I kassebure kan du også sætte stedsegrønne grene ind.

Siddegrene i naturgrene er langt at fortrække frem for diverse rundstokke. Det bedste bunddække er en blanding af kalk, grit og kul, som du kan købe færdigblandet i diverse dyrehandler.

Det er næsten et must med 12 timers lys i døgnet, da de spiser meget. Den rødkindede sommerfuglefinke har et hurtigt stofskifte, og er meget livlig, og derfor forbrænder den også meget energi.

Hannerne  er ikke territoriale, så du kan sagtens have flere hanner i samme bur, ligesom de også kan leve sammen med andre rolige og robuste fugle i nogenlunde samme størrelse.

Med hensyn til redevalg og -bygning, kan du bruge samme fremgangsmåde som til andre tropiske småfugle. Du kan læse om min fremgangsmåde i artiklen Fuglene skal selv vælge rede.

Foder og vand er også som med andre småfugle, det kan du læse mere om i artiklen Foder og vand.

Opdræt

Hunnerne lægger normalt 3-5 hvide æg, som de ruger på i ca. 12-14 dage. Efter udklækningen bliver ungerne i reden ca. 20-23 dage, og efter 5-6 uger er de store og stærke nok til at kunne klare sig selv, så du kan flytte dem til et andet bur for at undgå indavl. Når du flytter ungerne til et andet bur, skal du helst give dem samme indretning og foder, som de havde, da de boede hjemme hos forældrene.

I starten ligner hannerne og hunnerne hinanden. Hannerne får først deres stærkere farver og den røde kindfarve, når de er udfarvede efter yderligere 3-4 måneder.