Inderum til fugle

Bygger du en udendørs voliere, vil det være en god ide med et inderum til fuglene. Dels fordi fuglene så kan fortrække til inderummet, hvis det bliver for meget med blæst og regn, og dels fordi du om vinteren nemmere kan holde et inderum frostfrit end hele volieren. Med et frostfrit inderum i volieren kan du have fugle, som ellers ikke ville kunne klare en dansk vinter udendørs.

Selv hvis du planlægger at have “frostsikre”fugle, vil det være en god ide at lave et inderum, når du bygger volieren. Selvom fuglene er frostsikre, så er mad og vand ikke frostsikkert. Det kunne jo også være, at du på et tidspunkt vil skifte til mindre frostsikre fugle, og så er det nemmere at have inderummet klart end at skulle rode med at tilføje det bagefter.

Et inderum kan placeres inde i selve volieren, men det er en fordel med rummet uden for volieren, da du så forstyrrer fuglene mindst muligt, når du skal sætte foder og vand ind i inderummet.  Har du et nedlagt redskabsskur eller en garage, kan du fx bygge volieren op af det og så bruge det som inderum, så du slipper for at bygge et nyt inderum.

Størrelse og indretning

Størrelsen på et inderum afhænger naturligvis af de fugle, du vil have i volieren. Småfugle kan nøjes med et inderum fra ca. 75 cm til 1 meter på hver led, større fugle som parakitter og papegøjer kræver selvfølgelig mere plads. De skal kunne strække vingerne helt ud, også selvom de sidder flere på samme pind. Størrelsen afhænger også af antallet af fugle i volieren, det er vigtigt, at fuglene kan være der uden at sidde som sild i en tønde.

Indgangshullet fra volieren til inderummet skal være så stort, at fuglene kan komme ind og ud uden problemer. Det vil være en god ide med en lille lem, så som du kan lukke og dermed holde fuglene ude, mens du sætter mad og drikke ind, skifter bundlag, eller hvad der nu skal ordnes i inderummet. Opsæt også en siddepind på begge sider af hullet, så de kan sidde på den og så gå ind eller ud fra inderummet. Du kan se et eksempel på et inderum i videoen til højre.

Det vil også være en god ide at forsyne inderummet med en udvendig lem, der kan åbnes, så du nemt kan sætte mad og vand ind til fuglene. Inderummet skal selvfølgelig ligesom volieren være sikret mod rotter og andre rovdyr. Med hensyn til bundlag kan du bruge det samme bundlag som i selve volieren, læs mere i artiklen Bundlag i bur og voliere. Det samme gælder siddegrene, som du kan læse mere om i artiklen Siddegrene.

Det er en smagssag, om du vil sætte reder op inde i inderummet, men hvis fuglene fortrækker at yngle der, skal de da have lov til det.

Isolering og opvarmning

Inderummet skal naturligvis isoleres, så du kan nøjes med at fyre for fuglene i volieren i stedet for dem ude i det fri. Du kan isolere inderummet med rockwool, flamingoplader eller andet brugbart materiale.

Du har flere muligheder, når der skal fyres for fuglene. Du kan fx bruge et lille varmeapparat som fx en frostvagt på 200 W med justerbar termostat, en infrarød varmepære, en varmepude eller en varmelampe. Uanset hvad du vælger, så få en elektriker til at trække kabler og tilslutte varmekilden og til at tilslutte de lyskilder, du vil have i voliere og inderum. Bemærk, at hvis du vil holde papegøjer eller parakitter, er det vigtigt at kablerne er beskyttet af metalrør, da fuglene ellers vil bide sig ind til strømmen.