Dybowskis dråbeastrild

Dybowskis dråbeastrild (Euschistospiza dybowskii) (svensk:Rødryggastrild) (norsk:Rødryggastrild) findes udbredt i store dele af Afrika, bl.a. Cameroun, Central Afrika, Congo, Senegal og Uganda.

Hannens hoved, nakke og bryst er mørkegrå, mens dele af ryggen, gumpen og overhalefjer er røde, og på siderne har den mange hvide prikker. Benene er nærmest hornfarvede, mens næbbet er sort og øjnene er mørkebrune i det.

Hunnen ligner hannen en hel del, men den er ofte lidt mere mat i farverne og mere grå på maven. Farveforskellen er ikke så udtalt, så det kan være svært at se forskel på hannerne og hunnerne, men hvis man puster lidt til fjerene på maven, kan man bedre se farveforskellen.

Dybowskis dråbeastrild bliver op til 11-12 cm fra næb til halespids, og de lever typisk 4-6 år i fangenskab, lidt mindre i naturen. I naturen lever den på åbne, tørre græssletter og savanner med spredte træer,  tæt på vandløb, floder eller søer. Maden består af halv- og helmodne græsfrø, ukrudtsfrø og små insekter.

Fuglehold

Vil du holde Dybowskis dråbeastrild, skal du have en voliere eller et rummeligt kassebur, så den har masser af plads. Da det kan være en noget sky fugl, er det bedst at indrette buret med noget stedsegrøn, så den har mulighed for at gemme sig lidt. De kan også finde på at bygge rede i det stedsegrønne, men en lukket kurverede eller en halvåben redekasse kan de også bruge til deres rede. Hvis der hænger grene og grønt ned til bunden af buret, kan de også finde på at bygge rede på selve bunden. Bygger de rede i det stedsegrønne eller på bunden, vil reden være lettere oval og have en sideindgang. Læs også min artikel Fuglene skal selv vælge rede.

Siddepinde af naturtræ er langt at fortrække, og der skal være sand og grit (kalkskaller og småsten) i bunden af buret. Dybowskis dråbeastrild befinder sig bedst ved en temperatur på mellem 20 til 25 grader, og den skal have adgang til rent vand, den kan bade i.

Dybowskis dråbeastrild har et hurtigt stofskifte, og den er meget livlig. Det betyder, at den forbrænder meget energi, og det betyder selvfølgelig så også, at den spiser meget – den skal derfor helst have lys 12 timer i døgnet, så den kan nå at spise nok.

Det kan være problematisk at have Dybowskis dråbeastrild gående sammen med andre fugle, da de kan være temmelig aggressive, både over for andre småfugle og over for andre af samme race, selv deres egne unger kan de være aggressive over for.

Foder og vand er som med andre småfugle, det kan du læse om i artiklen Foder og vand.

Opdræt

Hunnerne lægger 4 til 6 æg ad gangen, og de ruger på dem i ca. 14 dage. Efter udklækning skal ungerne blive i reden ca. 3 uger, hvor de mades og passes af forældrene. Men man skal flytte ungerne, lige så snart de kan klare sig selv, da faderen kan være aggressiv over for ungerne – især de unge hanner. Ungerne er udfarvet efter yderligere ca. 3 måneder.