Størrelse på bur og voliere

Bure og volierer kan kun være for små. Fuglene elsker masser af plads, og hvis du sætter træer, grene eller planter ind til dem, bliver de ekstra glade, og det bliver også meget mere interessant at se på fuglene for dig. Men det er jo ikke alle, der har ubegrænset plads, så i denne artikel prøver jeg at give dig nogle mindstemål på bur og voliere.

I akvarieverden opererer man med en tommelfingerregel, der med nogle forbehold siger, at man kan have 1 cm fisk for hver liter vand. Vi har ikke en lignende tommelfingerregel for fugle og størrelsen på bur og voliere, så her må vi i stedet bruge vores sunde fornuft.

Ophavsret Zahid Lilani, frigivet under Unsplash License.

Når vi ikke har sådan en tommelfingerregel for fugle, skyldes det, at forskellige fuglearter har forskellige behov. Nogle flyver stort set ikke, men opholder sig blot på bunden. Nogle flyver, men foretrækker længde og bredde på buret fremfor højde. Og nogle klatrer eller foretrækker at sidde højt oppe, så de har brug for et højt bur.

Runde bure er ikke særligt egnet for hverken store eller små fugle. Det kan gøre helt ondt i hjertet at se en papegøje i et bur som det på billedet til højre.

Små hønsefugle

Ophavsret Jason Riedy, frigivet under Creative Commons BY 2.0.

Små hønsefugle, fx kinesiske dværgvagtler, californisk topvagtel og bobwhite vagtler tilbringer det meste af deres liv på bunden af buret eller volieren, så de har mest brug for et stort, bredt bundareal frem for højde. Buret eller volieren må dog ikke blive for lav, for den slags fugle har det med at hoppe, hvis de bliver skræmte, og der skal være højt nok til, at de kan hoppe, uden at de slår hovedet.

Det betyder også, at standardbure ikke er særligt velegnede til hønsefugle, da de typisk er for smalle og for lave. Til gengæld kan de være i en voliere, der er lavere end normalen – en meters penge i højden kan gøre det. Bundarealet bør være på mindst 2 gange 2 meter, hvis du fx har 1 han og 2-3 hunner. Har du flere små hønsefugle, skal volierens bundareal være tilsvarende større.

En voliere højere end 1 meter til hønsefugle er mere eller mindre spild af plads, da de aldrig udnytter højden. Men en højere voliere kan alligevel være en god ide, for det giver dig mulighed for at have andre fugle i buret sammen med hønsefuglene, læs mere i afsnittet Blandet landhandel.

Småfugle

Ophavsret Zeetz Jones, frigivet under Creative Commons BY 2.0.

Småfugle op til ca. 12-15 cm, fx kanariefugle, gouldsamadiner og zebrafinker, flyver en hel del, men de flyver gerne vandret, og de har ikke så stort behov for at sidde højt til vejrs. så her er længde og også gerne bredde mere nødvendigt end højde. Et kassebur til et par småfugle kan fx være ca. 1 meter langt, 50 cm bredt og 50 cm højt. En voliere til 2-3 par småfugle kan fx være 2 meter på hver led. Selvom fuglene kan nøjes med mindre højde på volieren, så vil de være glade for den ekstra højde, og det vil også gøre voliere mere seværdig for dig.

Klatrefugle og højdeelskere

Ophavsret Greg Goebel, frigivet under Creative Commons BY SA 2.0.

Parakitter og papegøjer, fx nymfeparakiter, blåpandet amazone og ara-papegøjer, kravler en hel del. De har derfor brug for et højt bur eller voliere. Og da de også gerne flyver, skal buret eller volieren også være langt – også længere end småfuglenes bure, da disse fugle er større, og derfor kræver mere plads for at kunne flyve.

En voliere er det eneste rigtige til den slags fugle, en voliere med en længde på 3 til 4 meter, en bredde på 1 meter og en højde på 2 meter er det mest ideelle til dem. Du kan dog nøjes med et bur, hvis fuglen kommer ud af buret hver dag. I så fald kan buret fx være 150 cm langt, 60 cm højt og 60 cm bredt.

De større og de helt store papegøjer kræver endnu mere plads. Har du et par, vil en voliere der er 5-6 meter lang, 2 meter bred og 3-4 meter høj være minimum. Et bur til en enkelt stor fugl skal være stort nok til, at den kan brede vingerne ud uden at røre tremmerne, det vil typisk sige 1 meter i både bredde og længde og med en højde på 2 meter. Buret bør altid stå åbent, så fuglen selv kan vælge, om den vil være i buret, eller sidde i et klatretræ, eller hvad du nu har stående til den uden for buret.

Blandet landhandel

Du er selvfølgelig ikke begrænset til en enkelt af ovenstående kategorier, du kan fx have en voliere, hvor du har små hønsefugle gående på bunden og småfugle, som tilbringer det meste af tiden på grene højere oppe. Du skal blot sørge for, at målene på bur eller voliere lever op til begge kategorier.

Du skal dog være opmærksom på, at det er ikke alle småfugle, der egner sig til at gå i samme bur eller voliere som hønsefugle. Nogle arter af småfugle er nogle banditter, som ikke vil lade hønsefuglene og deres reder være i fred.

Gouldsamadiner, zebrafinker og kanariefugle egner sig glimrende til at gå med hønsefugle, som du kan se i videoen til højre. Videoen varer i godt en time, god fornøjelse!