Som fugleholder vil vi alle sammen komme ud for, at en af vores fugle bliver meget syg eller skadet, så den ikke står til at kunne reddes, og hvad gør vi så? Du må gerne selv aflive fuglen, hvis bare du overholder kravene i dyreværnsloven (se nedenfor), men det er måske ikke så nemt følelsesmæssigt selv at aflive fuglen, så for mange vil den bedste løsning være en dyrlæge.
Dyrlægen
Dyrlægen vil som regel give fuglen en dosis hurtigtvirkende bedøvende gas, enten gennem en maske eller ved at sætte fuglen ind i en boks. Når fuglen er bedøvet, får den en sprøjte med et stærkt sovemiddel, som afliver den, uden at den lider yderligere.
Dig selv
Er det første gang, du skal aflive en fugl, kan det virke meget barsk. Hvis du er lidt utryg ved det, vil det være en god ide at få hjælp fra en, som har prøvet det før. Kravene i dyreværnsloven er der for at sikre, at fuglen ikke lider unødvendigt, når den skal aflives. Hvis du synes, de nedenfor beskrevne metoder er for barske, og du ikke er sikker på, om du kan få dig selv til at udføre dem sikkert, så overvej kraftigt at gå til en dyrlæge i stedet.
Dyreværnsloven
§ 13. Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted.
Det betyder blandt andet, at følgende skrækeksempler, som jeg har hørt om, ikke er lovlige: skylle fuglen ud i toilettet, lægge fuglen ind i en fryser eller sulte den og undlade at give den vand, til den dør.
Lovlige og dyrevenlige metoder
Jeg nævner her en række metoder, du kan benytte. Metoderne afhænger af fuglens størrelse og vægt.
Halsvridning og nakketræk
Halsvridning kan udføres på de helt små fugle, som fx finker, astrilder og undulater. Den udføres ved at holde fuglen med den ene hånd, almindeligvis den højre hånd, og så tager du fuglens hoved med den andens hånds pege- og langfinger med lidt bøjet finger. Med tommelfingeren støtter du fuglens hoved, så du har et sikkert greb på fuglen og dens hoved. Du drejer så fuglens hoved en omgang, mens du samtidig flytter hænderne lidt fra hinanden (nakketræk). Metoden er meget effektiv, men der er en vis risiko for at hovedet ryger af, hvis du kommer til at trække hænderne for langt fra hinanden.
Banging
Banging kan udføres på fugle op til 2 kg, og det foregår ved, at man slår fuglens hoved mod en hård genstand, fx ned på en flise eller mod en husmur. Det må ikke være materiale, der kan give sig. Dette gentages flere gange, for at være sikker på, at fuglen er død. Det kan være svært at få et godt greb om de helt små fugle, så hovedet kan ramme flise eller mur, så der kan man komme den i en plastikpose eller lignende.
Der er stadig en lille mulighed for, at fuglen har overlevet, så ved mindre fugle kan man straks efter, og mens fuglen stadig er i posen, skære hovedet af fuglen med en skarp kniv eller klippe hovedet af med en skarp saks.
Er det en større fugl på 1-2 kg anbefales det, at du straks efter banging giver den et hårdt slag i hovedet, fx med en hammer.
Klippe hovedet af
For fugle mellem 2 og 5 kg kan du holde om fuglen og slå hovedet ned mod en huggeblok eller lignende for at bedøve fuglen. Herefter kan du bruge en skarp økse, en grensaks eller et ørnenæb til at klippe hovedet af, så du er sikker på, at den er død. Det kan være en fordel at være 2 personer, så der er en til at holde fuglen, for selv når fuglen er død, så kan kroppens reflekser få den til at spjætte og baske med vingerne.
Vildttang
Det er også muligt at bruge en såkaldt vildttang. Sådan en bruges typisk af jægere, hvis den anskudte fugl ikke er død. Tangen er rimelig nem at bruge, og den kan også aflive de lidt større fugle; jægerne bruger den på fugle som fx agerhøns, fasaner og ænder. Fremgangs måden er, at du placerer tangens kæber rundt om halsen på fuglen lige under dens kranie, derefter trykker du tangens kæber sammen, med et fast tryk i 2 til 5 sekunder derefter er fuglen død, fordi nerverne i nakken trykkes sammen.