Rød kronfinke

Ophavsret: vinicius_s_domingues. Billedet er frigivet under licensen Creative Commons BY 4.0.

Rød kronfinke  (coryphospingus cucullatus) lever i store dele af det sydamerikanske kontinent, bl.a. i Argentina, Bolivia, Brasilien og Paraguay. Den fortrækker levesteder i tropiske og subtropiske områder med tætte skove, men den kan også findes i mere åbne områder med skov. Den går gerne på jagt efter føde i parker, plantager og marker med korn, frugt og grønt samt andre afgrøder, som den har på sit spisekort. Den er blevet observeret i områder op til 2.000 meter over havet.

Uden for yngletiden færdes rød kronfinke i mindre flokke på omkring 10 til 15 fugle, og de ses også sammen med andre arter af små fugle.

Ophavsret: Laurent Quéno. Billedet er lettere beskåret og frigivet under licensen Creative Commons BY 4.0.

På det første billede kan du se hannen. Han har en rød top med en sort kant på begge sider. Overnæbet er mørkt mens undernæbet er mere lyst. Omkring øjnene er der en lys ring. Nakken, halsen og brystet er over i en rødbrun farve. Vingerne er overvejende brunlige med et svagt rødlig skær. Benene er mørk hornfarvet.

Hunnen, som du kan se på det næste billede, har ikke hannens flotte top men dog en form for top, og hun mangler også de klare farver. Hendes farver er overvejende brune og rødlige i en dæmpet farve.

Rød kronfinke kan blive op til omkring 14 cm fra næb til halespids og opnå en vægt på omkring 18 gram. I naturen bliver de typisk mellem 5 og 7 år gamle, mens de i et fuglehold kan blive op til omkring 20 år gamle.

Rød kronfinke finder det meste af sin føde på jorden, men den besøger også buske og træer i sin søgen efter føden, der bl.a. består af halv- og helmodne græs- og ukrudtsfrø, frø fra forskellige blomster, korn og urter samt lidt frugt og grønt. Små, flyvende insekter, edderkopper, larver, bladlus, myrepupper og andre insekter samt små vandlevende dyr tages også gerne som et proteintilskud, især op til yngletiden, og mens der er unger, der skal fodres.

Yngletiden starter normalt mellem september og februar, alt efter hvornår regntiden starter i dens leveområde, da det påvirker mængden af tilgængelig føde og vand.

Reden bygges i en busk eller et træ, der er op til ca. 12 meter højt, og gerne med lange torne på som en form for beskyttelse mod fx slanger, rotter, rovfugle og andre dyr, der har æg og unger på menukortet. Den placeres ofte i en grengafle, hvis grene hjælper til at holde på reden, der typisk bygges af græs, plantefibre, små kviste, rødder og edderkoppespind. Reden fores med dyrehår, mos, fjer og andre tilgængelige, bløde materialer, så æg og unger ligger blødt.

Når reden er færdigbygget ligner den nærmest en kop eller en åben kanariefuglerede. Efter veloverstået redebygning lægger hunnen mellem 3 og 5 æg, som hun ruger på i ca. 12 dage. Efter udklækningen skiftes forældrene til at fodre ungerne med samme slags føde, som de selv spiser – dog med lidt mere animalsk føde, så ungerne får nogle proteiner at vokse på. Ungerne forlader reden efter 12 til 14 dage, men forældrenes fodrearbejde varer endnu cirka tre uger, indtil ungerne har lært selv at finde føde og vand.

Fuglehold

Ophavsret: nachobarragan. Billedet er lettere beskåret og frigivet under licensen Creative Commons BY 4.0.

Rød kronfinke er en dejlig fugl, men det er nok ikke lige en fugl for en nybegynder inden for fuglehold, fordi den er temmelig kræsen med hensyn til foder. Hertil kommer, at den kan være særdeles aggressiv over for andre fugle, især hvis de har røde fjer i fjerdragten. Men hvis de ikke afskrækker dig, så kan et par rød kronfinke give dig nogle helt utrolige oplevelser på grund af deres væremåde, de er fx meget nysgerrige, og de følger med i alt hvad der sker både inde i bur/voliere og i den store verden udenfor. Og det er en fornøjelse at se dem tage bad flere gange om dagen. Det gør de både i naturen, som på hosstående billede, og i et fuglehold. Så med et par rød kronfinke har du underholdning mange år frem i tiden.

Selvom rød kronfinke ikke er så forfærdelig stor, så kræver den meget plads, og den vil helt klart have det bedst i en rummelig voliere. Det vil hunnen også sætte pris på, for hannen kan finde på at jagte hende, og så er det rart at have mulighed for at komme væk fra ham. Hvis du alligevel vil holde et par i et bur, så skal buret være mindst 100 cm langt, 50 cm højt og 50 cm bredt. Du kan læse mere om passende bur- og volierestørrelser i artiklen Størrelse på bur og voliere.

En voliere bør have et inderum, som fuglene kan trække sig tilbage til, hvis det blæser eller regner for meget. Inderummet skal holdes frostfrit, og temperaturen i det bør ikke komme under 10 plusgrader. Læs mere i artiklen Inderum til fugle.

Det er som regel bedst at lade dem overvintre inddøre ved en temperatur på 10 til 15 grader.

Du kan læse om egnede siddegrene til bur og voliere i artiklen Siddegrene. I artiklen Bundlag i bur og voliere kan du læse om de forskellige bundlag. Rød kronfinke vil sætte stor pris på planter i bur eller voliere, så de har noget at gemme sig imellem, og noget som de måske vil bygge rede i. Læs mere i artiklen Planter til bur og voliere om planter, som kan placeres i eller omkring bur og voliere, og om planter du skal undgå, fordi de kan være giftige for fuglene.

Med hensyn til foder så kan du dagligt give en god tropeblandning, der også indeholder græs og ukrudsfrø – gerne i spiret form. Rød kronfinke er også særdeles glade for animalsk foder, som skal være en god del af deres føde. Det kan fx være i form af levende eller frosne melorm (de skal være tøet op, før de gives) eller andet småkryb. Du kan læse mere om animalsk foder i artiklen Foder og vand. Når fuglene er i fældning eller op til yngletiden, kan du give dem ekstra vitaminer og mineraler, det kan du læse mere om i artiklen Tilskud af vitaminer og mineraler. En varieret kost er ikke kun godt for mennesker, så giv dem også gerne lidt frugt og grønt, læs mere i artiklen Frugt og grønt til fugle.

Rent drikke- og badevand skal altid være til rådighed.

Opdræt

Rød kronfinke er gør det selv-fugle, de vil gerne selv bygge en rede mellem grene eller planter i bur eller voliere. Men det kan stadig være en god ide også at sætte nogle forskellige redekasser op til dem, det kan fx være en kanariefuglerede. Så de kan selv kan vælge, om de foretrækker at bygge fra bunden af eller i en redekasse. Læs mere om reder og egnet redemateriale i artiklen Redekasser og redemateriale.

Selvom rød kronfinke godt kan gå sammen med andre fugle i en stor voliere, så er det ikke en god ide at have flere par kronfinker i samme voliere eller i en tilstødende voliere. Det vil nemlig få hannerne til at bruge tid på at jage og skælde hinanden ud, i stedet for at koncentrere sig om hunnerne. Du vil som regel få det bedste yngleresultat, hvis du har et par gående alene i buret/volieren.

De bryder sig ikke meget om redekontrol, når der er æg eller unger i reden, så hvis du vil gennemlyse æggene, skal det gå hurtigt. Det samme gælder, hvis du vil ringmærke ungerne. Læs mere om gennemlysning af æg i artiklen Gennemlysning af æg.

Når æggene er klækket, skal ungerne have æggefoder de første par dage, derefter kan du begynde at supplere med små levende melorm eller små frosne foderdyr (de skal optøs først). Hovedparten af ungernes foder skal bestå af animalsk foder.

Det er bedre at sætte lidt foder ind til fuglene flere gange om dagen i stedet for bare en stor portion. Så holder de optøede foderdyr sig friske, og de levende foderdyr kan måske ikke nå at stikke af.

Når ungerne er blevet selvstændige, kan det være en god ide at flytte dem til et andet bur eller voliere. Dels fordi især hannen kan finde på at jage ungerne, og dels for at give forældrene lidt fred og ro, hvis de har planer om endnu et kuld unger. Selvom de måske gerne vil, så lad dem ikke få mere end højest 3 kuld unger om året, da det tager hårdt på dem med æg og unger.

Ungerne er kønsmodne, når de er knap 1  år gamle, men lad dem ikke yngle, før de er mindst 1 år gamle, da det ellers kan tage for hårdt på hunnen, og afkommet kan blive noget skravl.