Siddegrene

Uanset om du skal bruge siddegrene til et bur eller til en stor voliere, gælder der de samme grundregler. Men lad mig starte med en advarsel: Undgå det skrammel, som ofte følger med ved køb af et bur, eller som kan købes løst i butikkerne. Jeg tænker her på plastikpinde, pinde med sandpapir, rundstokke og bambuspinde. Det er ikke noget, fuglene har godt af, og de pynter ikke specielt i buret eller volieren. Brug i stedet grene fra naturen, de er meget kønnere at se på, og fuglene har meget mere glæde af dem.

Det er dog vigtigt, at du undgår bestemte grene. Grenene må ikke indeholde harpiks, fordi det kan klæbe sig fast i fuglenes fødder, næb og fjerdragt. Det betyder, at du ikke må bruge grene af gran- eller fyrretræ. Du skal også undgå grene, der er blevet sprøjtet med gift, fx grene fra frugtplantager, og grene fra træer, der står tæt ved trafikeret vej. Du kan fx bruge grene fra ubesprøjtede frugttræer, pil, bøg, eg og birk.

Ophavsret: Pixie, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Hvis du selv har en have med træer, er det selvfølgelig oplagt at finde egnede grene der, ellers kender du måske nogle, der har en have med træer. Du kan også gå på grenrov i en skov, men vær opmærksom på, at du nok ikke bare må gå og klippe grene af træerne. Find i stedet nedfaldne grene, eller væltede træer, hvorfra du kan klippe passende grene. Du kan så takke skovejeren ved at samle lidt plastikaffald og andet unaturligt skrald sammen og smide det i en affaldsspand.

En gren er ikke bare en gren, så du skal tænke dig lidt om, når du leder efter passende grene. Du skal selvfølgelig især tænke på fuglenes størrelse; en lille finke skal have tyndere grene end en stor papegøje. Uanset fuglens størrelse, så må grenene ikke være for tynde; de skal være så tykke, at neglene ikke kan nå hele vejen rundt om dem. Dermed slides fuglenes negle naturligt, så du undgår at skulle klippe deres negle, når de bliver for lange. Sørg også for at have grene i forskellige tykkelser, så fuglene bruger forskellige greb om dem, og så fødderne dermed får lidt variation.

Det gør ikke noget, at der er friske blade på grenene, fuglene elsker at sidde og bide i eller spise bladene. Men inden du placerer grenene i bur eller voliere, skal du skylle dem grundigt, så du ikke slæber tæger, fugleklatter og andet uønsket ind til fuglene. Grenene skal udskiftes med jævne mellemrum. Dels fordi fuglene ofte skider på dem, og dels fordi grenene måske ikke er så velegnede efter et stykke tid. Mange fugle kan godt lide at gnave i barken, og en gren uden bark er en glat gren, hvor de ikke kan holde så godt fast med fødderne.