Foder og vand

Jeg har eksperimenteret med mange forskellige foderblandinger i de efterhånden mange år, jeg har haft fugle. Jeg fortæller her, hvad jeg har fundet virker bedst til alle slags småfugle. Hvis du ikke vil have for meget besvær, kan du selvfølgelig bare købe en færdig foderblanding, men hvis du vil glæde fuglene og dig selv med nogle mere livlige, glade og sunde fugle, så prøv nedenstående, det er slet ikke så besværligt, som det måske kan lyde.

Lidt ekstra i foderblandingerne

Færdige foderblandinger kan være fine nok, men de bliver bedre, hvis du selv spæder dem op med lidt ekstra godter, fx græsfrø og ukrudtsfrø. Det er altid et hit til alle slags småfugle. Om sommeren spæder jeg op med forskellige græsarter og græsfrø, som jeg bevæbnet med saks og kurv indsamler på en eng. Det er noget fuglene sætter stor pris på, og de bruger meget tid på at rode rundt i et godt bundt græs og pille frøene af. De afpillede strå bruger de sommetider til at bygge rede med.

Jeg giver også fuglene æggefoder, som jeg enten køber færdigt, eller som jeg selv blander. I begge tilfælde blender jeg gulerødder, æbler, pærer og broccoli i foderet. I mit hjemmelavede æggefoder, knuser jeg desuden æggeskallen og kommer den i sammen med havregryn, så foderet ikke bliver for vådt og klægt. Den knuste æggeskal tilfører kalk, som fuglene skal bruge til knoglerne og skelettet, og som hunnerne skal bruge til at danne æggeskallen på deres æg. Jeg laver kun til et par dage ad gangen. Æggefoderet pyntes med lidt frossen pinky eller microorm, og jeg lader foderet stå lidt, inden jeg fodrer med det.

Jeg giver alle småfuglene æggefoder, også dem som ikke har unger. Dem uden unger får det dog kun et par gange om ugen. Det er ikke alle fugle, der er lige vilde med pinky og microorm, men jeg synes, de skal have valget.

Jeg giver også fuglene en frøblanding næsten hver dag for at give dem vitaminer, aminosyrer, mineraler og omega-3-fedtsyrer. Jeg lader frøene spire, for fuglene vil meget hellere spise de spirede og fugtige frø. Det er rimeligt nemt at lave: Jeg lægger frøene i blød i en skål i 24 timer, hvor de kan opsuge vand, dels så skallerne bliver bløde, og dels så de kan begynde at spire i næste trin af processen.

Efter de 24 timer hælder jeg frøene over i en si og skyller dem godt. Efter at vandet er dryppet af, lader jeg dem ligge i sien i 24 timer, hvor jeg med jævne mellemrum skyller dem for at fjerne støv, og hvad der nu ellers måtte sidde på dem. Det er også vigtigt at frøene holder sig fugtige, så ud over de jævne skylninger, lægger jeg et stykke klar plastik over sien for at holde på fugten. Spirerne skal ikke blive store, de skal kun lige bryde ud af skallen, som du kan se på billedet her.

Jeg giver også fuglene vi-spu-min og torskelevertran et par gange om ugen. Vi-spu-min drysser jeg over de fugtige, spirede frø, hvor det så klæber til frøene. Torskelevertran drypper jeg på fuglefrø, som ikke er spirede, her bruger jeg en pipette, da det på den måde er lettere at styre, hvor meget de får – de skal kun have nogle få dråber hver gang.

Levende protein

I naturen spiser fuglene levende insekter, og de skal selvfølgelig ikke snydes, bare fordi de sidder i en voliere. Jeg opdrætter derfor melorm i en lille målestok, så jeg kan supplere kosten med bevægelig mad.

Jeg har to plastik-beholdere, hvor jeg har biller og store melorm, der skal udvikle sig til nye biller. I bunden af beholderne er der havregryn, som de kan leve af, og de får også gulerod, æbler, agurk og lidt æggefoder, så de får en varieret kost.

I beholderne har jeg fiberklude og køkkenrulle, som billerne kan lægge deres æg på. Det er nemlig hverken billerne eller de store melorm, der skal bruges som foder, men de små melorm som billerne lystigt producerer.

De fleste af fuglene spiser melormene med den største begejstring. Mine Dybowskis, som ellers godt kan være lidt sky, glemmer helt at være sky, når der er melorm i skålen, så kommer de frem fra deres gemmer og spiser lystigt løs.

Og endelig fodrer jeg med hirsekolber og forskellige slags Kräcker-kolber fra Vitakraft, bl.a. dem med honning. De giver fuglene noget at beskæftige sig med, og det er god underholdning for mig.

Badekar til sky fugle

Jeg fodrer og skifter normalt vand 2 gange om dagen. Jeg genbruger et skybæger til badekar og drikkekar, det har en passende størrelse til et kassebur, og det kan tåle at komme i opvaskemaskinen. Skyen har selvfølgelig for længst gjort tjeneste på en leverpostejmad.