Tigerfinke (tigerastrild)

Ophavsret: Shantanu Kuveskar, billedet er frigivet under Creative Commons 4.0.

Tigerfinker (amandava amandava, svensk: röd tigerfink, norsk: tigerastrild) er også kendt under navnet tigerastrild. Fuglen lever frit i tropiske områder i Asien.

Der findes tre kendte underarter, Amandava amandava amandava, Amandava amandava flavidiventris og Amandava amandava punicea, der hovedsageligt lever i Bangladesh, Sri Lanka, Nepal og Pakistan.

Tigerfinker bliver 9-11 cm fra næb til halespids. I fuglehold kan de leve 4-6 år, men de bliver normalt ikke helt så gamle, når de lever frit i naturen.

Når hannen ikke er i yngledragt, ligner hannen og hunnen hinanden en hel del med rødt næb, mørkebrune øjne med en sort tøjle (sort stribe ved øjnene) og under øjnene en mere eller mindre lille hvid streg, benene er hornfarvede. Fjerene er gulbrune på oversiden og lyse på bugen, mens overgump og hale er rødlig med hvide pletter; der er også hvide pletter på vingerne.

Men når hannen kommer i festtøjet, får farverne lige et ekstra tryk, og så ser fuglene meget forskellige ud i farverne, som det kan ses på billedet ovenfor. Hannes bliver nærmest rød og rødbrun og får flere hvide pletter, der kan minde om små stjerner eller nister.

I naturen lever tigerfinken nær vand og forskellige græsarter, men den holder også gerne til nær de afgrøder som de lokale dyrker, og det er ikke usædvanligt at se den i byerne i små flokke. Den lever af halv- og helmodne græsfrø og frø fra ukrudt og supplerer med små insekter, larver og andet småkryb.

Fuglehold

Det er med tigerfinker som med alle andre andre fugle i fuglehold, at de ikke kan få for meget plads i kasseburet eller volieren — man skal passe på med ikke at sætte for mange fugle sammen, så de går som sild i en tønde. Tigerfinker trives fint sammen med andre fugle i nogenlunde samme størrelse, men sæt ikke flere tigerfinker sammen, da hannerne nemt kan komme op og toppes. Undgå også at sætte forskellige underarter af tigerfinker sammen, da de kan krydses indbyrdes, og så er balladen med hannerne der straks. Fuglene trives bedst ved en temperatur mellem 15 og 22 grader, de bryder sig ikke meget om koldt og fugtigt vejr.

Indretningen til tigerfinker bør så vidt det er muligt bestå af siv eller bambus, diverse grene og græs, og hvis du har en voliere med plads nok, små træer eller buske i den ene ende. Placér planterne tæt, så fuglene har mulighed for at gemme sig lidt. Fuglene skal selvfølgelig også have siddegrene, og her vil jeg anbefale, at du bruger naturgrene i stedet for butiksgrene. I bunden kan du bruge sand med grit, kalkskaller og småsten. Hvis du bruger flis eller savsmuld eller noget helt tredje, er det vigtigt, at fuglene har adgang til grit. Du kan i så fald sætte en lille skål med grit ind i buret. Sørg for, at der er et lille badekar, så de kan tage sig et bad, og husk at badevand og drikkevand skal skiftes tit. Med hensyn til rede, så lad fuglene selv vælge, om de vil bygge rede i grenene, eller om de vil bygge rede i en redekasse.

Tigerfinker har et hurtigt stofskifte, og de er meget livlige. Det betyder, at de forbrænder meget energi, og det betyder selvfølgelig så også, at de spiser meget. De skal derfor helst have lys 12 timer i døgnet, så de kan nå at spise nok.

Brug en god tropeblanding, men supplér gerne regelmæssigt op med spirede frø (læs artiklen Foder og vand). Giv dem også gerne lidt æggefoder engang imellem. Animalsk foder er et must for disse skønne fugle, så giv dem også protein i form af små melorm, mikroorm, myrepupper, pinkies, levende myggelarver, dafnier eller cyclops. Hvis du går på jagt efter myggelarver, dafnier eller cyclops i en privatejet sø, så huske at spørge ejeren om lov først.

Opdræt

Tigerfinker lægger normalt 4-7 æg, som de ruger på i 12 til 14 dage. Ungerne bliver i reden i knap 3 uger. Efter yderligere 14 dage bør du flytte dem til et andet bur, dels for at undgå indavl, og dels fordi faderen kan være aggressiv overfor ungerne — især overfor unge hanner. Når du flytter ungerne til et andet bur, skal du helst give dem samme indretning og foder, som de er vant til.