Bundlag i bur og voliere

Uanset om du har et bur eller en voliere, skal du have et bundlag, der nemt kan udskiftes, når der er kommet for meget afføring og andet skidt i det. Det er dog ikke lige meget, hvad du vælger som bundlag, og det er ikke alt, hvad du finder hos dyrehandleren, der er godt for fuglene.

Det vigtigste er selvfølgelig at bruge noget, som ikke er giftigt for fuglene, eller som ikke på anden vis kan skade dem. I denne artikel kan du læse, hvad du skal undgå, og hvorfor du skal undgå det, og du kan læse, hvad du med fordel kan bruge som bundlag.

Uegnet som bundlag

Sandpapir. I visse dyrehandlere kan du købe sandpapir som bundlag, lad være med at bruge det. Sandpapiret skulle kunne hjælpe med at slibe fuglenes negle, så du slipper for at klippe dem, men der kan du i stedet bruge naturgrene med bark som siddegrene, hvilket du kan læse mere om i artiklen Siddegrene. Problemet med sandpapiret er, at det kan give hudafskrabninger på tæer og fødder, hvilket i sidste ende kan resultere i betændelse i fødderne.

Fuglesand. Det har tidligere været meget populært at bruge fuglesand som bundlag, sandet kan udgøre en fare, hvis fuglene spiser det, da det så kan ophobes i kroppen. I værste fald kan fuglene dø af det. Hønsefugle og vagtler kan dog godt gå i fuglesand, de har endda godt af fuglesand med grit i.

Barkflis fra planteskoler. Den barkflis, du kan købe i planteskoler til bede og under hække, er ikke egnet til bundlag, da det kan indeholde svampesporer og toksiner, der er giftige for fuglene.

Glat papir. Undgå glat papir som det der bruges til reklamer. Dels har papiret ingen sugende effekt, og dels kan fuglene glide på det.

Harpiks. Undgå alt, der kan indeholde harpiks, da det kan klæbe sig fast i fuglenes fødder, næb og fjerdragt.

Havejord. Undgå såvel almindelig havejord som jord fra skoven, da jorden kan indeholder ting, som er giftige for de fleste fugle i et fuglehold.

Savsmuld. Egentlig kan du godt bruge savsmuld, da det ikke direkte er farligt for fuglene (medmindre der er harpiks eller giftige stoffer i), men savsmuld vil blive hvirvlet op, når fuglene flyver rundt i buret, og det vil resultere i en masse støv både i buret og uden for buret. Så undgå savsmuld for din egen skyld.

Godt som bundlag

Avispapir. En af fordelene ved avispapir er, at det suger en del vand og fugt, fx fra frugt og grønt, og så er det rimeligt nemt at skifte ud med nye aviser. En af ulemperne er, at fuglene næsten helt sikkert vil hakke og rive avisen lidt i stykker, så papirstumper før eller siden havner i deres drikkevand og badevand. Du skal sørge for, at småfugle ikke kan kravle ned under avispapiret, det vil sige, avispapiret skal fastgøres hele vejen rundt i kanterne, og eventuelle samlinger skal være tætte, fx ved at du placerer sten eller andet på dem.

Bøgeflis. Varmebehandlet bøgeflis er velegnet til mindre fugle – varmebehandlingen er vigtig, fordi den dræber sporer og andet, der kan være giftigt for fugle. Dyrehandleres træflis vil normalt altid være varmebehandlet. Bøgeflis kan opsuge vand og fugt, omend ikke helt så meget som avispapir. Fuglene vil rode i flisen og noget af den vil ganske givet havne i drikkevand og badevand. Pas på med bøgeflis til store fugle, da de måske kan sluge stykkerne.

Store barkstykker. Bøgeflis er ikke velegnet til store fugle medmindre det er store stykker, da de kan risikere at sluge dem, så her kan du i stedet bruge store barkstykker. Undgå barkstykker med harpiks, og bark fra træer, der er blevet besprøjtet.

Høvlspåner. Du kan bruge høvlspåner af alle træarter, der ikke indeholder harpiks. Det vil sige, du skal undgå høvlspåner fra fx fyr- og grantræer.

Halm og hø samt hampstrøelse. Vær opmærksom på, at det ikke er besprøjtet med gift eller andre kemikalier, der kan være farlige for fugle.

Træpiller. Brug kun træpiller købt i en dyrehandel. Almindelige træpiller til opvarmning kan fx være af fyr og indeholde harpiks, eller der kan være skadelige kemikalier i dem.