Diamantdue

Diamantduen har en tydelig orange eller rødlig øjering. Ophavsret til billedet: Maurice van Bruggen, frigivet under Creative Commons SA 3.0.

Diamantdue (geopelia cuneata, svensk: diamantduva, norsk: diamantduva) lever udbredt i store dele af Australien undtagen i den sydvestlige del. Den foretrækker tørre eller halvtørre områder, hvor der er adgang til vand. Diamantduen ses ofte vraltende rundt på jorden på jagt efter frø af forskellige græsarter, den tager også gerne myrer og andre små insekter, især hvis der er unger i reden. Diamantdue er en af verdens mindste duearter, den bliver blot 19-21 cm og vejer mellem 23 og 32 gram. Hannen har en grå fjerdragt, der på vingerne er forsynet med skarpe hvide prikker. Omkring øjet er der en orange eller rød ring. Hunnen ligner hannen en hel del, men farven på vingerne kan være lidt mere brunlig, og ringen om øjnene er tyndere og mere svag i farven.

En diamantdue i sin rede. Ophavsret til billedet: Christopher Watson, frigivet under Creative Commoms BY-SA 3.0.

I naturen yngler de lige efter regntiden eller om foråret, alt efter hvor i Australien de lever. I tiden op til yngletiden bliver hannens øjering mere rød og skarp i farven. Reden bygges af græsstrå, blade, små kviste, mos og fjer. Den bygges i en grenkløft, i en fordybning i en gren, i en klippesprække, eller hvad fuglen nu ellers finder egnet til formålet. En diamantdues rede ligner et tilfældigt sammensurium af grene – en arkitekttegnet katastrofe der kan falde fra hinanden hvert øjeblik det skal være.

Hunnen lægger 2 æg som parret skiftes til at ruge på, hannen ruger om dagen, mens hunnen ruger om natten. De ruger i ca. 13 dage, og efter udklækning bliver ungerne i reden i ca. 14 dage. Efter yderligere ca. 14 dage kan ungerne klare sig selv.

Fuglehold

Diamantduen er en rigtig god fugl at starte med som ny fugleholder, da den er nem at holde og meget ynglevillig – den stiller ikke de helt store krav til fugleholderen, men den kræver dog meget plads. Mere erfarne fugleholdere kan dog også have glæde og fornøjelse af disse små duer, der altid skal holdes parvis i et fuglehold. Du bør kun holde ét par diamantduer i hvert bur/voliere, da der ellers hurtigt kan opstå ballade duerne imellem, men de kan sagtens gå sammen med mindre fugle, hvis ellers de ikke er aggressive. Nogle af de mindre fugle kan være så aggressive, at de ikke holder sig tilbage fra at angribe større fugle, det gælder fx taranta dværgpapegøje.

Bemærk, at buret eller volieren skal have en rimelig størrelse, så duerne kan få rørt vingerne, de bør have et bur/voliere på minimum 2 x 2 x 1 meter. Bruger du et bur til dem, kan du sætte noget afklippet stedsegrønt ind til dem, så de har noget at gemme sig bag. Bruger du en voliere kan du plante stedsegrønne planter til dem, men vær opmærksom på, at planterne ikke må være giftige for fugle. En voliere bør være afskærmet, så fuglene kan komme i læ for regn og sne, og så foderet ikke bliver vådt. Diamantduer kan gå ude hele året, men de bør have et frostfrit rum, de kan gå ind i, hvis de bliver for koldt for dem.

En kanariefuglerede er velegnet til diamantduer. Ophavsret: Chriest, frigivet under Creative Commons BY-NC-SA 2.0.

Du kan bruge afklippede grene som siddegrene, fx grene fra æble- og pæretræer. Vær opmærksom på, at grenene ikke må indeholde harpiks. Giv dem gerne grene med forskellige tykkelser, så de kan få brugt deres fødder og slidt lidt på neglene. Som bundlag kan du bruge sand med grit, eller jord samt mos, smågrene, visne blade og andet der kan få bunden til at ligne en skovbund eller du kan bruge barkflis. Fuglene skal dog altid have adgang til grit, som de kan bruge til at male og knuse fuglefrøene i kroen.

Du kan fodre diamantduer med en skovfugleblanding, en blanding med ukrudtsfrø, blå valmuefrø samt en god tropeblanding som serveres i spiret form flere gange om ugen. Du kan også give dem lidt torskelevertran og vi-spu-min et par gange om ugen, og du kan supplere med lidt æggefoder med frugt og grønt i et par gange om ugen. Læs mere om torskelevertaran, vi-spu-min og æggefoder i artiklen Foder og vand. Bemærk, at foderet skal serveres på bunden af buret/volieren, da de i naturen primært finder deres føde på jorden. Hvis du have dem til at føle sig endnu mere hjemme, kan du strø lidt foder ud i bundlaget, så de skal lede lidt efter det, ligesom de gør i naturen.

Diamantduer skal altid have adgang til rent drikkevand og badevand, så du skal regne med at skulle skifte vand et par gange om dagen. De sætter desuden stor pris på at kunne solbade samt tage et bad når det støvregner.

Opdræt

Til opdræt bruges en kanariefuglerede. Giv fuglene kokostrevler, græsstrå, blade og små kviste, som de kan fore reden med. Den færdige rede ligner ofte noget, der godt kunne være løgn, men æggene kan trods alt ikke falde ud på grund af kanariefugleredens form. Giv gerne fuglene lidt ekstra æggefoder, når der er unger i reden. Diamantduer kan være meget produktive, hvad unger angår, men du bør kun lade dem få tre kuld om året, da det ellers tager for hårdt på hunnen. Hvis hannen begynder at jage ungerne rundt i buret, er det fordi de er blevet for store og han opfatter dem som en trussel, og du bør så flytte ungerne til et andet bur/voliere.