Græsfrø og grønt fra naturen

Alle mine fugle elsker at få friskplukket grønt og græs med frø. De bruger meget tid på at pille i frøene og lege med stænglerne, og nogle gange bruger de stænglerne til at bygge rede med sammen med kokostrevler og andet redemateriale.

Der findes mange forskellige græsarter vi kan give vores fugle, de første begynder at have modne frø i maj måned. På billederne kan du se et par eksempler på græs med frø.

Det føles dejligt at selv samle mad til sine fugle, så det er bare med at lette sin popo og komme ud og samle græs og grønt. Stort set alle græsarter, du finder i naturen, kan bruges til vores fugle, og en hel del af det grønne kan også bruges, bl.a. mælkebøtteblade, brandnældeblade og bøgeblade. Det er de små friske lysegrønne blade, som kan gives hele eller blendes sammen med æggefoder, du kan bruge. Men lad være med at samle græs og grønt tæt på en befærdet vej, eller hvor der kan være sprøjtet med Roundup eller andre sprøjtegifte.

Er du i tvivl, om det grønne kan bruges til dine fugle, så lad det stå. Der er så meget, der kan bruges, så der er ikke nogen grund til at tage chancen og give fuglene noget, som du ikke ved hvad er.

Jeg begynder at tage frisk grønt i form af blandt andet mælkebøtteblade og små bøgeblade om foråret. Jeg udvider så sortimentet med græs, når de første græsarter begynder at have modne frø, hvilket normalt sker i maj måned. Der ligger en stor eng og en sø ikke langt fra, hvor jeg bor, så jeg tager en saks og en pose med, når jeg alligevel besøger engen for at lufte hundene. Jeg samler lidt hver dag, så jeg altid har halv- og helmodne frø og grønt til fuglene.

Når jeg kommer hjem, skyller jeg blade og græs grundigt og klipper græsstråene i mindre stykker. Herefter skal det tørre, før det er klart til fuglene. Det er vigtigt at skylle blade og andet, du tager med hjem, grundigt, så du ikke får tæger, sygdomsfremkaldende stoffer fra dyrs urin og andet skidt ind til fuglene.