Planter til bur og voliere

Ophavsret: Florin Feneru, frigivet under Creative Commons BY 2.0.

Hvis du er så heldig at have store bure eller en voliere, hvor det er muligt at have levende, buske eller små træer, så er det ikke lige meget, hvad du vælger at sætte ind til fuglene. Nogle planter har giftige blade, andre har giftige bær eller blomster, og andre igen er bare ikke egenet til formålet. Men der er heldigvis mange egnede planter, som du kan sætte ind til fuglene til glæde for dem, fordi de har noget at gemme sig bag, bygge rede i eller bide i – og til glæde for dig, for et bur med grønt er trods alt pænere end et tomt bur.

De fleste parakitter og papegøjer gnaver i alt, hvad der kan gnaves i, så her er levende planter inde i bur eller voliere ikke en god ide. Du kan i stedet placere planter i jorden uden for og omkring volieren, som du kan se på billedet ovenfor. Du kan så placere kviste, grene med bark og andet, som de godt må gnave i inde i buret. Vær opmærksom på, at grenene ikke må indeholde harpiks og andet, som kan være farligt eller giftigt, og at du skal udskifte grenene regelmæssigt, efterhånden som bark og blade bliver gnavet af.

Små fugle, som fx finker, astrilder og gouldsamadiner, bider og gnaver ikke meget i planterne, så der har du flere planter at vælge mellem, fx bambus og blommetræ.

Hvis du har planter stående i jord i bur eller voliere, bør du dække jorden med flis eller andet, så fuglene ikke kan komme til at rode i jorden, da den kan indeholde gødning og andet, som er farligt for fuglene. Du kan i langt de fleste tilfælde bruge det samme som bruges som bundlag, læs mere i artiklen Bundlag i bur og voliere.

Uanset om planterne står inde i et bur eller en voliere eller udenfor, så skal du sørge for, at planterne får lys nok til at overleve og helst også vokse. Inddørs kan det godt være et problem at have nok kunstigt lys på, så hvis du kan få lidt hjælp fra solen, er det en fordel – bare det ikke bliver for varmt for fuglene i de varmeste timer, især om sommeren.

Velegnede planter:

Ophavsret: Mabel Amber, frigivet under Pixibay License.

Ahorn, ask, buskbom, bøg, birk, bellis, bambus, bærbuske, elm, dværgmispel, efeu, frugtræer, forsythia, humle, hosta, hassel, hyld, hvidtjørn, jasmin, jordbærplanter, kaprifolie, lærketræ, orkide, pil, poppel, sommerfuglebusk, spirea, syren, roser, vinplanter, rådhusvin, vedbend, fuglegræs samt diverse andre græsarter.

Hvis du vælger andre planter end ovenstående, så skal du sikre dig, at de ikke er giftige for fuglene. Vær opmærksom på, at papegøjer og parakitter gnaver og bider i planter og grene, så der skal du være ekstra forsigtig – det gælder også med planter på listen ovenfor; de må fx ikke få planter eller grene, der er besprøjtet, eller som har stået ved en stærkt befærdet vej.

Hold dig fra:

Amaryllis, asters, azalea, blåregn, guldregn, hyacint, hortensia, hestekastanje, kartoffelplante, krokus, krysantemum, liguster, liljer, lathyrus, lupin, nerie, tobaksplante, tomatplante. Hold dig også fra alle træarter, der kan indeholde harpiks, fx fyr og nåletræer.

Papegøjer og parakitter må heller ikke få bambus og blommetræ. Bambus kan splintre, når fuglene gnaver i stænglerne, hvilket kan resultere i sylespidse bambusstykker, og blommetræ kan indeholde cyanid, som fuglene kan indtage, når de gnaver i træet.