Senegal amarant

Ophavsret: Charles J Sharp. Billedet er frigivet under Creative Commons 4.0.

Senegal amaranter (lagonosticta senegala, svensk: rödnäbbad amarant, norsk: rødnebbamarant) lever i Afrika syd for Sahara i bl.a. Kenya, Mali, Nigeria og Senegal. Der er flere kendte underarter, bl.a. Lagonosticta rufopicta, Lagonosticta rubricata, Lagonosticta rhodopareia, Lagonosticta rara, Lagonosticta larvata og Lagonosticta senegala senegala.

Senegal amaranter er meget alsidige med hensyn til levesteder, de kan findes i så forskellig natur som tætte akaciebuske ved floder, tørre savanne-områder, bush-landskaber og ørken-lignende områder. De kan leve i bjerge i op til 2.200 meters højde og i regnskov.

I naturen lever de af halv- og helmoden græs og ukrudtsfrø, små insekter, larver og andet småkryb samt små vanddyr, hvor der er mulighed for det.

Som så ofte i dyreverdenen er hannen den mest farvestrålende. Hans krop og hoved er overvejende rødt, og på brystet kan der være små hvide prikker, som er mere eller mindre udbredte. Halen er sort, mens vingerne er brune med lidt rødt i. Øjet er brunt til rødbrunt med en lys ring, ofte gul, omkring øjet; benene er brune.

Hunnen er noget mere kedelig at se på, hun er overvejene gråbrun med rødt næb og lettere gullig på undersiden.

Senegal amaranter lever ca. 4-6 år i fuglehold, i naturen typisk i kortere tid. De bliver 10-11 cm fra næb til halespids.

Fuglehold

Senegal amaranten er en livlig fugl, der gerne vil have god plads. Som med så mange andre småfugle kan de godt sættes sammen med andre fuglearter, men man bør undgå at sætte dem sammen med andre af samme art og andre i samme slægt for at undgå indavl og uønskede krydsninger. Senegal amaranter befinder sig bedst ved en temperatur mellem 10 til 25 grader, og går de ude, skal de have mulighed for at kunne trække sig hen et sted, hvor det ikke kan regne og blæse på dem. De skal helst have ca. 12 timers lys i døgnet.

Som altid med dyr gælder det om at fodre alsidigt, det kan du læse mere om i artiklen Foder og vand. Bundlaget i buret kan bl.a. bestå af hampstrøelse, bøgesmuld eller sand, hvad du nu selv synes er kønnest og nemmest at renholde og skifte. Kom stedsegrønt og grene med små sidegrene ind til dem, i den ene ende af buret gerne så tæt at de har mulighed for at bygge rede mellem grenene, hvis de foretrækker det i stedet for den eller de redekasser, du sætter ind til dem.

Senegal amaranter lægger normalt op til 6 æg, som de ruger på i ca. 12 dage, hvorefter ungerne hygger sig i reden i ca. 18 dage, før de forsigtigt begynder at komme ud af reden. Efter endnu ca. 3 uger er de blevet så store, at de begynder selv at spise, og så er det på tide at flytte dem til et andet bur, da forældrene ellers kan finde på at jage dem. Når du flytter ungerne til et andet bur, skal du helst give dem samme indretning og foder, som de er vant til.