Denne side handler om min nye fuglestue. Læs om mine gamle volierer i bloggen.
Da jeg er ved at være en gammel mand (født i 1961), besluttede min kone og jeg os for at søge en +55-bolig og en skønne dag fik vi en i Viby J. Her har jeg et værelse hvor min pc og mine kassebure står.
Det første stykke tid, efter vi var flyttet ind, gik jeg og overvejede, om jeg ville starte op med småfugle igen. Men efter at have tænkt det godt igennem besluttede jeg, at det var det, jeg ville og følte for.
Så begyndte jeg at kikke efter nye kassebure. Jeg så på mange forskellige flotte bure, og til sidst besluttede jeg at købe bure ved Peters kassebure. Mens jeg ventede på burene, fik jeg ryddet værelset og begyndte at købe transportkasser, reder, foder, små badeskåle, sand samt Vi-spu-min, torskelevertran og alt det tilbehør, jeg nu ellers skulle have.
Endelig kom burene
Så kom mine nye kassebure endelig. Tiden føles lang, når man går og venter og glæder sig til de skal blive færdige og ankomme.
Jeg gjorde mine nye bure klar til at sætte fugle i – grunden til, at der allerede er sat reder op på billedet, var nu mest fordi, jeg ikke havde plads til dem andre steder og for at danne mig et indtryk af, hvordan det kom til at se ud, når der var kommet fugle i. Jeg sprøjtemalede frontgitterne matsort, fordi man så bedre kan se ind i burene, end når gitteret er metalfarvet.
Nogle af kasseburene kan deles på midten med en plade, så jeg har mulighed for at have et par fugle i et mindre rum for at give dem mere plads, eller for at have en lille flok i et stort rum. De to sektioner, der er til højre og i midten af billedet, kan deles. Det store bur, man lige kan se til venstre, kan ikke deles – det er beregnet til de fugleunger, der kommer med tiden.
På billedet ovenover kan du se de første bure, jeg fik. De er alle 152 cm høje og 40 cm brede, og de har alle LED-lys, og der er hjul under, så jeg nemt kan flytte rundt på dem, hvis jeg får behov for det. Buret til højre er 103 cm langt, og det i midten er 162 cm langt. Buret til venstre er til unger, det er 90 cm langt.
Der skal noget i burene
Så skulle der skaffes siddegrene, jeg kender et sted, hvor der står en masse bøgetræer hvor der er mange tynde og næsten helt lige grene, så der fik jeg samlet grene til alle burene.
Jeg ville også have thuja- eller taksgrene inde i de fleste rum, så fuglene kunne føle sig mere trygge, men jeg syntes også, det ser godt ud, når fuglene sidder inde i det grønne og kikker frem. Nogle af rederne er næsten skjult af de stedsegrønne grene.
Så var burene klar til at blive taget i brug. To dage før AArhus fuglemarked 2017 begyndte jeg at ringe rundt til dem, der havde fugle til salg, og som skulle til fuglemarkedet om søndagen for at aftale, at de tog fugle med til mig.
Det var trods alt en del fugle, jeg skulle have, så det var bedre at lave aftaler og reservere fuglene hjemmefra end at skulle gå rundt og finde de rigtige fugle, inden andre købte dem.
På fuglemarked
Så kom den store dag, hvor jeg skulle købe fugle. Bevæbnet med transportkasser og en stor pengepung, tog jeg på Aarhus fuglemarked. Nogle af mine venner var taget med for at se ham tossen (mig) købe fugle, og for at opleve mig tåge rundt for at finde de fuglefolk, som jeg havde aftalt at købe fugle af.
Og transportkasserne blev fyldt godt op: 3 par blåhovedet papegøjeamadiner, 2 par blågrøn papegøjeamadine (forbes), 2 par gouldsamadiner, 3 par rødkindet sommerfuglefinker, 2 par senegalamaranter, 2 par tigerfinker og 3 par Dybowski dråbeastrild. Og så blev der selvfølgelig også købt en del tilbehør til burene.
Jeg købte fuglene ved en del forskellige fuglefolk for at få ubeslægtede par for at undgå indavl. Tungt belæsset og en hel del fattigere begav vi os mod Viby. Mine venner ville med ind og se, når ham tossen satte fuglene ind i burene, men det fik de nu ikke lov til. De blev sendt hjem, så fuglene i ro og mag kunne tage deres nye hjem i brug.
Fuglene får unger
Fuglene var nu sat ind i de forskellige bure, og der gik ikke så længe, før de første fugle begyndte at bygge rede. I hvert bur havde jeg sat forskellige reder op, så de havde mulighed for at selv vælge, hvilken slags de ville bruge.
Der gik ikke længe, før fuglene begyndte at lægge æg og få unger.
Først fik de blåhovede papegøjeamadiner 4 unger på pind, så fik det ene par gouldsamadiner 3 unger, så blev det ene par blågrøn papegøjeamadiner(Forbes) tur med 4 unger og kort efter endnu 4 unger. Og da flere andre par lagde an til at ville yngle, måtte jeg erkende, at mit kassebur til unger var for lille. Jeg købte derfor et sort bur på 75,5 x 45 x 90,5 cm, der kan klappes sammen, så det ikke fylder så meget, når det ikke skal bruges.
Jeg købte buret hos zooplus, hvor jeg også køber en del af mit foder og sand. Hos Avifauna køber jeg levende melorme, dybfrosne pinky og dybfrosne microorm samt tilbehør.
Efter et stykke tid var der endnu flere unger i rederne og på pind, og jeg måtte endnu engang tømme tegnebogen, denne gang for at købe et bur med et skab under, hvor jeg kan opbevare foder og diverse tilbehør. Buret er 102 x 40 x 46 cm, og blev som de første bure købt hos Peters kassebure.
Det skal bruges som salgsbur. Her skal fuglene over, når de er blevet fotograferet, og jeg har tjekket, at de er helt OK. På Køb og salg-siderne, kan du se, hvilke fugle, jeg har til salg, og hvad jeg er interesseret i at købe. Du kan også selv sætte fugle og tilbehør til salg på siderne.
Jeg vil skrive i min blog, hvad der fremover sker i min fuglestue, om mine fugle, om æg i rederne, unger på pind osv.