I denne artikel kan du læse om, hvor og hvordan du kan købe og sælge fugle, og hvordan du transporterer fugle.
Der kan være mange grunde til at købe eller sælge fugle. Du har måske fået lyst til at prøve at have en fugl for første gang, eller du vil skifte ud i dit fuglehold for at prøve noget nyt og for at opleve andres fugle personlighed og adfærd. Hvis du står og skal købe din første fugl, så læs også artiklen Din første fugl.
I de “gode gamle dage” var der mange dyrehandlere, der solgte fugle sammen med alle mulige andre dyr, som fx diverse gnavere, skildpadder og slanger, ligesom Dyrehandler Clausen i Huset på Christianshavn. I dag findes der desværre ikke ret mange af den slags forretninger, de fleste af dagens dyreforretninger byder i bedste fald måske på et par marsvin eller hamstre, men ellers sælger de blot foder, legetøj og tilbehør til dyr. Og det gør det jo noget mere besværligt at købe en fugl eller andre kæledyr, fordi du ikke bare kan smutte ned i butikken og tage et nærmere kig på de forskellige fugle.
Online salg
I dag bliver de fleste fugle købt eller solgt gennem internettet, fx via private annoncer på DBA, GulogGratis eller fuglemarkedet.dk. Der er også private fugle-pushere, som køber og sælger fugle i større eller mindre omfang de nævnte steder.
Facebook vil måske være et oplagt sted at handle fugle, tænker du, men nej, det er det ikke. Facebook tillader ikke handel med levende fugle. Der er mange forskellige grupper på Facebook, der henvender sig til fugleholdere, fx med debat om de forskellige arter, fodring og andre fuglerelaterede ting. Men du kan også støde på grupper eller personer, der forsøger at omgå forbuddet mod salg af levende dyr. Facebook slår gerne hårdt ned på den slags, når de finder ud af det, hvilket kan betyde udelukkelse fra Facebook. Så mit råd er, at du ikke forsøger at bruge Facebook til handel med fugle.
Selvom internettet har overtaget det meste af handlen med fugle, så er det stadig muligt at se og sammenligne forskellige fuglearter, inden du køber. Der afholdes nemlig regelmæssigt fuglemarkeder rundt om i Danmark, hvor du kan købe eller sælge fugle, og hvor du kan købe foder og andet tilbehør og samtidig få en snak med andre fugleinteresserede.
Videoen til højre er fra et fuglemarked i Sydney i Australien, men det adskiller sig ikke meget fra et typisk dansk fuglemarked.
Faldgruber
Der er ikke meget ved at købe en måske dyr fugl, og så den hurtigt viser sig at være syg eller have deformiteter i form af fx klumpfod, skævt næb eller hængende vinger. Du sikrer dig bedst muligt mod den slags ved at købe ved en fugleholder, du kender i forvejen, eller hos velrenommerede private opdrættere, der er kendt for kun at sælge fugle der er 100 % i orden, og hvor du altid kan få dine penge tilbage, eller få den byttet, hvis der er problemer. De opdrættere findes der heldigvis en hel del af, og her kan Facebook være en stor hjælp, du kan nemlig hurtigt vurdere en sælgers troværdighed efter hans eller hendes omdømme i en af de populære fuglegrupper med mange brugere.
Når du køber fugle, som du vil have til at yngle, skal du sikre dig, at du køber en han og en hun. Det er selvfølgelig indlysende, men det er ikke alle arter, hvor det er lige nemt at se forskel på kønnene. Læs mere i artiklen Kønstest af fugle.
Bemærk, at hvis du vil købe eller sælge fugle over landegrænser, skal du være opmærksom på, at nogle arter er beskyttede og enten slet ikke må handles over grænser eller kræver en særlig tilladelse. Det skyldes, at Danmark har tiltrådt Washingtonkonventionen, også kendt som CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora).
Du kan læse mere om CITES på Miljøministeriets hjemmeside. Og du kan tjekke, om en fugl er beskyttet ved et opslag på fuglens latinske navn i CITES-databasen.
Transport af fugle
Når du køber eller sælger en fugl, eller hvis du skal flytte eller have fuglen til dyrlægen, så skal den transporteres. Og du skal nok ikke gøre, som min “sjove” fætter foreslår: Binde en snor om dens ene ben, og så lade den flyve selv.
Du kan heller ikke benytte visse fugles metode til transport, selvom det ser både sikkert og trygt ud, når svanemor fragter sin unge tørfodet over søen.
Som nævnt ovenfor kan du ikke bare gå ned i en lokal dyrehandel og købe en fugl og så få transportkasse, med i købet til den korte tur hjem. Dengang dét var muligt, fik man typisk en lille papkasse med lufthuller i til de mindre fugle, eller man købte eller medbragte selv et bur til de lidt større fugle.
I dag handler man mest fugle over internettet, og mens vi har set en opblomstring af nye muligheder for pakketransport i takt med den øgede almindelige handel på internettet, så hjælper det ikke meget, når det er fugle, du køber eller sælger. Det er nemlig ikke tilladt at sende levende fugle med posten eller med pakketransport.
I stedet må du eller den du handler med stå for transporten. Skal du stå for transporten, skal du have fat i en egnet transportkasse eller et transportabelt bur.
Det vigtigste er, at fuglen kan være der, men kassen eller buret må ikke være så stort, at fuglen uden problemer kan flyve rundt, da det kan give den skader på vinger og hoved. Og det må ikke trække ind på fuglen.
Du kan også få små stofposer, som fuglen kan fragtes i, men undgå stofposer ved lang transport.
Og så er det vigtigt, at transporten af fuglen forgår så hurtigt og så forsigtigt som muligt. Jeg har fundet en video med forskellige transportbure og -tasker, og den fortæller også, hvordan du vænner fuglen til bur/kasse og til selve transporten. Jeg kan desværre ikke vise videoen her, da der er beskyttet musik i den, men du kan se den på Youtube.
Hvis fuglen kun skal transporteres i kort tid, under 2 timer, og den ellers har spist og drukket inden transporten, er det ikke nødvendigt at give den forplejning med. Men hvis det er en længere tur, der tager mere end 2 timer, bør den få forplejning undervejs. Det er især vigtigt, at den får væske, men det er måske ikke så praktisk med en skål med vand, der risikerer at skvulpe rundt under transporten. I stedet kan du give den noget vandholdigt frugt. Bemærk, det skal være frugt, som den har fået før og som den gerne spiser. Prøver du at give den noget ukendt, risikerer du, at den ikke vil røre det.