Tilskud af vitaminer og mineraler

Det er vigtigt at give fuglene et godt og varieret foder, jo bredere din foderplan er, des mindre er der brug for tilskud af vitaminer og mineraler. Der er forhåbentlig ikke mange fugleholdere, der udelukkende fodrer deres pipfugle med en tør frøblanding – det vil svare til, at du skulle leve af tør havregryn hele livet.

Ophavsret: Gérard JAWORSKI, frigivet under Pixabay License

I naturen er der ingen fugle, der kun lever af et enkelt foderemne, de spiser varieret alt efter årstiden, og om det er op til ynglesæsonen, eller om der skal fodres unger. Menuen kan fx bestå af bær, græsfrø, hirse, bladknopper, nektar, frugt, grønt, bladlus, myrepupper og insekter, hvor de automatisk spiser mere proteinholdig føde i yngletiden, og når der skal fodres unger. I naturen er der ikke nogen, der kommer og giver dem et tilskud af vitaminer og mineraler, og alligevel lever og yngler de helt fint.

Hvis man sætter sig lidt ind i, hvad de spiser i naturen, kan man bedre lave en foderplan. Vi kan naturligvis ikke give vores fugle helt det samme, som de spiser i naturen, men vi kan kopiere det så godt som muligt. Nu skal det ikke forstås sådan, at jeg er modstander af at give vitaminer og mineraler, men der er bare ikke nogen grund til at give tilskuddene bare for at give dem. Der dør sikkert flere fugle i fuglehold af vitaminforgiftning end der dør af vitaminmangel.

De forskellige vitaminer og mineraler har forskellig virkning, og nogle vitaminer kan ikke optages, hvis et andet vitamin eller mineral ikke er til stede. Det gælder fx D-vitaminer, der øger optagelsen af kalk. Der skal også være vand og fedt til stede i kroppen, for at de forskellige vitaminer og mineraler kan optages.

Man kan opdele vitaminer i 3 grupper: de vandopløselige, de fedtopløselige, og dem som fuglen selv danner. De vandopløselige vitaminer er fx B- og C-vitamin, her ryger overskydende vitaminer, som kroppen ikke skal bruge, ud med klatten, så her er overdosering ikke et problem. De fedtopløselige vitaminer kan derimod ophobes i kroppen, hvor de kan føre til lever- og nyreskader, det gælder fx A-, D-, E- og K-vitaminer, så her skal du være mere opmærksom på, at de ikke får for meget.

Fugle, som har mulighed for at tage et solbad, især om sommeren, udvikler selv D-vitamin, ellers kan du brug en UV-lampe, men pas på ikke at overdrive brugen af lampen, og undlad at bruge en lampe, hvis du samtidig giver D-vitamin i fodertilskud. Fuglene kan  også selv danne K-vitamin.

Hvis du ikke giver dine fugle alsidig foder, eller hvis du vil give dem lidt ekstra op til yngletiden eller i fældningstiden, hvor de skal danne nye fjer, så kan du fx give dem nedenstående produkter. Vær opmærksom på ikke at give flere af produkterne samtidig, det er enten eller. Du kan eventuelt skifte mellem de forskellige produkter efter behov, fx i forbindelse med yngletid. Kalktilskud skal de dog hele tiden have.

Vi-spu-min

Vi-spu-min er nok det mest udbredte fodertilskud til fugle. På produktet står der, at det er til høns og duer, men det kan bruges til alle fugle. Vi-spu-min indeholder en lang række forskellige vitaminer og mineraler, heriblandt kalk.

Den anbefalede dosering er 1 teske pr. kg foder en gang om ugen, hvis fuglene er på almindelige foderblandinger, og du ikke giver dem ekstra vitaminer og mineraler på anden vis. Du kan også give Vi-spu-min op til ynglesæsonen, hvor hunnen har brug for ekstra kalk til æggene, og når der er unger, der har brug for ekstra kalk til opbygning af deres skelet.

Giver du i forvejen dine fugle masser af vitaminer og mineraler, kan du bruge Vi-spu-min som kosttilskud i 2 til 3 uger, hvis du oplever dårlig æggekvalitet eller et generelt dårligt velvære hos fuglene. Kort sagt, hvis fuglene hænger lidt for meget med næbet.

Nekton S

Netton S er et alsidigt fodertilskud på samme måde som Vi-spu-min. Det indeholder dog mindre kalk, så vælger du at give fuglene Nekton S i stedet for Vi-spu-min, kan du fx supplere op med ekstra kalktilskud i yngletiden, læs mere nedenfor.

Den anbefalede dosis er 1 gram Nekton S blandet i 250 ml drikkevand eller i 100 gram blødt føde, som fx æggefoder.

Nekton E

Som navnet antyder, så indeholder Nekton E hovedsageligt E-vitamin. E vitamin øger frugtbarheden og hjælper til beskyttelse af hjerte og muskulatur. Det beskytter cellemembranen, medvirker til at nedbryde bakterier, forbedrer stofskiftet og styrker immunforsvaret. Du kan give Nekton E i yngletiden, startende mindst tre uger før yngletiden og indtil de første æg er lagt.

Den anbefalede dosis er 1 gram Nekton E blandet i 250 ml drikkevand eller blandet i 100 gram blødt føde, som fx æggefoder.

Andre fodertilskud

Levertran

Levertran er rigt på vitamin A, vitamin D, jod, fosfor, omega-3 fedtsyrer samt DHA og EPA. Det fremstilles af leveren af fisk som fx torsk, kuller og andre fisk, deraf navnet torskelevertran.

Anbefalet dosis til småfugle er 1 til 2 dråber fra en pipette 1 til 2 gange om ugen især under fældning, op til ynglesæsonen og når der er unger. Større fugle, fx parakitter og papegøjer, kan du give 4-6 dråber, alt efter deres størrelse.

Fiskeolie

Fiskeolie indeholder faktisk ingen eller kun meget lidt vitaminer, men det indeholder en masse af de gode omega-3 fedtsyrer fra fisk, som fx sild, laks, makrel, tobis og hellefisk.

Anbefalet dosis til småfugle er 1 til 2 dråber fra en pipette 1 til 2 gange om ugen især under fældning, op til ynglesæsonen og når der er unger.  Større fugle, fx parakitter og papegøjer, kan du give 4-6 dråber, alt efter deres størrelse.

Kalktilskud

I yngletiden har hunnen brug for ekstra kalk, når hun skal producere æg. Ungerne har ligeledes brug for kalk til skelettet, når de vokser. Du kan give fuglene kalktilskud i form af sepiaskaller eller knuste østersskaller.

Kalktilskud gives separat fra den almindelige føde, fuglene doserer selv efter behov, så der skal bare hele tiden være noget, de kan tage af.