Sådan gør du fuglen håndtam

Papegøje. Ophavsret: Yama Zsuzsanna Márkus, frigivet under Pixabay license

Det er ikke alle fugle, der kan gøres tamme, så man fx kan få dem til at sidde på en finger eller på skulderen. De bedst egnede er krumnæbede fugle som papegøjer og parakitter, lige fra de helt små fugle som dværgpapegøjer til store araer. De har så yderligere den fordel, at de fleste af dem kan lære at “snakke” eller i det mindste lære at sige enkelte ord eller sætninger. Fremgangsmåden er den samme, uanset om fuglen er stor eller lille, og det kræver tid, ro og tålmodighed.

Hvis fuglen er blevet udklækket hjemme hos dig selv, kan du starte med at håndopmade den, fra den kommer ud af ægget.

Køber du fuglen, er det vigtigt at spørge sælger, hvad den har fået af  mad, så du kan fortsætte med den samme menu. Spørg også, hvad den har fået af godbidder, så du ved, hvad du skal belønne den med. Vælg en helt ung fugl, der kun lige har lært at spise og drikke selv. Fuglens personlighed er også vigtig, vælg en fugl, der opfører sig som om, den ejer hele verden, og som er fuld af selvtillid og nysgerrighed. Lad være med at vælge en fugl, der sidder forskræmt på en gren eller på bunden  af sælgerens bur.

Når du har fået fuglen hjem i dens nye bur, er det vigtigt at give den fred og ro nogle dage, så den kan vænne sig til sine nye omgivelser. Sørg for at bevæge dig stille og roligt, når du er i nærheden af buret og fx skal give den mad og vand, og hold hunde, katte og børn væk fra det værelse, som fuglen befinder sig i. Du kan tale stille og roligt med den på afstand.

Lok den med godbidder

Efter nogle dage kan du begynde at give den godbidder gennem tremmerne, fx æble, pære eller vindruer. Når den tager godbidderne, så prøv at røre den blidt på dens næb eller fødder, så den vænner sig til at blive rørt ved. Det er nemmest at træne med fuglen, hvis den ikke lige har spist sig mæt. Når du kan få den til at tage godbidden og du får lov at røre ved den gennem tremmerne, så er træningen godt i gang.

Næste skridt er at føre hånden stille og roligt ind i buret med en godbid mellem fingrene. Det kan godt tage flere dage, før den overvinder sin naturlige skyhed, men den skal nok komme hen til hånden og tage godbidden. Du prøver så også her at røre den på næbbet eller fødderne.

Husk, at fuglen skal komme til dig og ikke omvendt! Hvis du fører hånden frem mod fuglen inde i buret, kan den føle sig jaget og truet. Undgå i det hele taget pludselige bevægelser i nærheden af fuglen, da det vil skræmme den. Lad også være med at se den lige ind i øjnene, da fuglen så vil opfatte dig som aggressiv og truende.

Poppedreng ha’ sukker

Når du træner fuglen, skal du snakke med den i et roligt stemmeleje. Brug gerne de ord, du vil lære den at sige, det kan fx være dens navn eller en kort sætning. Når fuglen har taget godbidden, kan du prøve at røre ved fuglens siddegren eller dens legetøj, så den bliver nysgerrig og måske kommer tættere på din hånd for at se, hvad det er du laver. Kommer fuglen helt hen til din hånd og måske ligefrem rører ved den, så hold hånden stille og tal med fuglen. Når den fjerner sig igen, så træk stille og roligt hånden ud af buret.

Pas på med ikke at overtræne fuglen, så ender den bare med at blive træt og uopmærksom, og at den fremover vil være mindre samarbejdsvillig.

Godbidder er populære. Ophavsret: Katancart frigivet under Pixabay licens

Næste skridt er at prøve, at få fuglen op på fingeren. Start med at placere en godbid i håndfladen og hold hånden lidt på afstand af fuglen, så den er nødt til at træde op på din hånd for at nå godbidden. Hvis det er en stor fugl, kan den ikke sidde på en finger, så der bruger du håndryggen, håndleddet eller underarmen i stedet.

Når fuglen er tryg ved at bruge din hånd som foderbræt, kan du placere en finger foran godbidden, så den skal op på fingeren for at nå frem til godbidden. Det kan tage flere dage eller uger før det lykkes, så vær tålmodig, den skal nok komme.

Husk at snakke med fuglen imens, og bruge små hyggelige lyde, som du for fremtiden vil bruge for at berolige fuglen, hvis den bliver skræmt eller vred over et eller andet.

Når fuglen har sat sig på fingeren og taget godbidden, så prøv at føre fingeren langsomt hen til siddegrenen. Hvis den ikke selv går over på grenen, kan du lade grenen blidt røre dens mave, så vil den som regel selv gå over på grenen. Giv den en godbid som belønning, når den er gået over på grenen, og tag så hånden ud af buret. Efter et stykke tid kan du så prøve igen. Hvis fuglen ikke vil gå over på fingeren igen, så tag hånden ud af buret og prøv igen senere.

Det er vigtigt, at al træning slutter med en god oplevelse (en godbid) for fuglen.

Ud i det fri (indendørs)

Når fuglen går op på fingeren hver gang, er tiden kommet til, at du kan prøve at lukke den ud af buret. Husk at lukke alle døre og vinduer til det værelse, som du har fuglen i! Lad fuglen sætte sig på din finger inde i buret, og før så langsomt hånd og fugl ud af buret. Hvis den hopper af fingeren, inden du får den ud af buret, kan du i stedet prøve at lade lågen stå åben, så den selv kan kravle ud. I starten vil fuglen sikkert være nervøs og usikker, så husk at tale beroligende til den.

De første gange bør den ikke være ude i ret lang tid ad gangen, så den langsomt kan vænne sig til det. Nu skulle træningen med fingeren gerne give pote: Når fuglen har været ude lidt, så prøv at få den op på din finger, og før den så ind i buret.

Hvis fuglen hopper af fingeren, inden du får den ind i buret, eller hvis den slet ikke vil op på fingeren, så lad den være – du skal ikke prøve at fange den for at få den ind i buret. Den vil automatisk søge hen til buret, når den bliver sulten, hvilket også er grunden til, at du ikke skal give den mad uden for buret i starten, da det så kan tage længere tid, før den bliver sulten. Du skal så træne den lidt mere med fingeren inde i buret, inden du lukker den ud igen.

Ophavsret: Ersin D, frigivet under Pixabay licens.

Når fuglen har vænnet sig til at være ude, og den sidder et stykke væk fra dig, kan du prøve at kalde på den og vise den din finger og en godbid. Så skulle den gerne komme hen på fingeren for at få godbidden. Når du har lært den det, vil det også altid være let at få den ind i buret igen.

Når fuglen er ude af buret, skal den altid være under opsyn, døre og vinduer skal være lukkede, og alt hvad der kan være farligt eller giftigt for fuglen skal være fjernet. De fleste fugle er meget nysgerrige, og de gnaver gerne i alt, hvad de finder interessant. Undgå også at have antikke arvemøbler i træ stående i værelset, papegøjer og parakitter har et meget stærkt næb, så det er ikke småting, de kan nå at ødelægge på kort tid.

Vær også opmærksom på, at fugle ikke er toilettrænede, de skider, når de har trang til at skide, også selvom de er uden for buret. Sørg for at have en klud eller papir klar, så du kan tørre op med det samme.

Det er helt op til dig selv (og fuglen), hvad du vil lære den, men husk, at det tager tid. Det kan tage op til seks måneder at lære den at fløjte eller sige enkelte ord. Og du skal fortsætte med at træne den, også efter den har lært det ønskede, så det holdes vedlige. Spar ikke på godbidderne, når de gør det rigtige, og husk altid de tre t’er: tålmodighed, træning og tålmodighed.