Gennemlysning af æg

En gennemlysning af et æg vil afsløre, om der er liv i ægget, om ægget er ubefrugtet eller om fostret er dødt. Fordelen er, at du kan fjerne ubefrugtede æg, så fuglene ikke bruger for meget tid og energi på at ruge på dem. Samtidig vil færre æg i reden betyde, at fuglen nemmere kan dække de tilbageværende æg, og dermed er der større chance for, at de bliver til noget.

Gennemlysning af æg er ingenlunde en ny opfindelse, det er noget, man har gjort i flere hundrede år. Tidligere foregik det med et stearinlys, som på dette maleri af Pehr Hilleström (1732–1816), der hænger på det svenske nationalmuseum (fotograf: Erik Cornelius, frigivet under public domain).

Det er især hønseæg, man gennemlyser, for at afsløre, om de er befrugtede, eller om de risikerer at indeholde blod eller have skader på skallen. Men du kan som fugleholder også med fordel gennemlyse æg, så du kan se, om de er befrugtede, eller om de skal kasseres, så dine fugle ikke spilder tiden med at ruge på æg, som alligevel ikke bliver til noget.

Stearinlys er ikke specielt effektive til at gennemlyse æg, og i vore dage er der bedre alternativer. Du kan fx bygge din egen æggelyser af en papkasse, og så bruge blitzen på en mobiltelefon som lyskilde. Det kan du læse mere om i afsnittet Byg dig egen æggelyser.

Du kan selvfølgelig også købe en æggelyser. Eftersom det fortrinsvis er hønseæg, man gennemlyser, er mange æggelysere dog alt for store. Der findes dog enkelte, som kan bruges, fx den Powerlux-lygte, du ser på billedet til højre. Den leveres med to gummihoveder, så den kan bruges til store hønseæg og mindre æg. Den kan have problemer med de helt små æg, men i så fald kan man “fore” gummiringen med sort plastik-tape eller lignende, så der ikke slipper falsk lys ud. Denne æggelyser koster typisk lidt over 250 kroner, og kan bl.a. købes hos America A/S.

Reelt kan du bruge enhver kraftig lyskilde til gennemlysning af æg, men pas på ikke at bruge en lommelygte med en gammeldags pære, da den vil opvarme ægget. Brug kun en lyskilde, der benytter LED-lys.

OBS! Det er normalt en god ide at gennemlyse æggene for at se, om der er liv i dem, men det er ikke uden risiko. Nervøse og sky fugle kan finde på at forlade æg og rede, når de bliver forstyrret, og de genoptager altså ikke rugningen, når du lægger ægget tilbage efter gennemlysningen. Sker det med dine fugle, er der ikke andet at gøre end at fjerne æggene og lade fuglene starte på en frisk, og du må så overveje, om du tør gennemlyse igen næste gang. Jeg har været ude for, at fugle som ikke har haft noget mod at blive forstyrret én gang, ikke ville genoptage rugningen næste gang – og omvendt har jeg haft fugle, der stoppede rugningen efter gennemlysning af det første hold æg, men som ikke havde noget mod det næste gang.

Vær også opmærksom på, at æg fra småfugle har en meget tyndere skal end hønseæg. Der skal ikke så meget til, før du kommer til at ødelægge dem.

Gevinst eller nitte

Når et fugleæg er cirka 5 dage gammelt kan du gennemlyse det for at se, om der er gevinst, eller om det er en nitte. Hvis ægget er ubefrugtet, er der ikke noget at se i det, se billedet til højre. Det kaldes også et blankt æg. Der er ingen grund til at lade fuglen blive ved med at ruge på et blankt æg, så fjern ægget fra reden, så fuglene kan koncentrere sig om de andre æg. Hvis alle æg er blanke, må du (og fuglene) bare prøve igen, og så håbe det går bedre næste gang. Du kan læse mere om blanke æg, og hvad der kan forårsage dem i artiklen Æg uden gevinst.

Hvis ægget er befrugtet, vil du kunne se små blodårer i ægget som på billedet til højre. Mit kamera er desværre lettere forældet, så det er simpelthen ikke i stand til at tage billeder af blodårerne i små fugleæg, når jeg gennemlyser dem. Billedet er taget af Kim Ditlevsen, der har et bedre kamera end mit, og som har været flink at lade mig bruge billedet.

Byg din egen æggelyser

Du kan som sagt bygge din egen æggelyser, hvis du ikke vil ofre penge på en industrielt fremstillet æggelyser. Du skal blot bruge en papkasse og en lyskilde. Og så vil du endda have den fordel, at du kan lave æggelyseren, så den passer til den størrelse æg, som dine fugle har lyst til at lægge.

Jeg bruger mobiltelefonens flash som lyskilde, så kassen behøver ikke at være så høj. Bruger du en lommelygte eller lignende lyskilde, skal du naturligvis bruge en højere papkasse. Jeg har brugt et 8 mm træbor til at lave hullet i denne kasse, så det passer nogenlunde med størrelsen på mine småfugles æg. Det er ikke nødvendigt at male kassen sort, jeg synes blot kassen bliver lidt pænere, når den er malet.

Du kan evt. bruge en gummipakning, som ægget kan ligge på, så ægget ligger mere fast, og så der ikke kommer falsk lys ud.