Håndopmadning af fugle

Ophavsret: Caio, frigivet under Pexel licens.

De fleste fugle kan gøres håndtamme, men du opnår et endnu tættere forhold til fuglen, hvis du håndopmader den, fra den kommer ud af ægget. På den måde overtager du forældrenes plads, og du bliver fuglens far og mor.

OBS! Denne artikel tager ikke stilling til, hvorvidt det er rigtigt eller forkert at håndopmade fugle, den beskriver blot, hvordan du kan gøre det.

Men inden du beslutter dig for at håndopmade en fugl, skal du være klar over, at det ikke sådan er lige til at overtage forældrenes plads. Det er nærmest et fuldtidsjob i de første par uger af fuglens levetid, fordi den skal have føde med korte mellemrum.

Faktisk er den første tid så krævende, at hvis du aldrig før har prøvet at håndopmade en fugl, vil det være en fordel, hvis du har kontakt til en fugleholder, der kender processen og kan hjælpe dig i starten med gode råd og svar på dine spørgsmål.

I princippet kan du håndopmade alle arter af fugle, men du får det bedste resultat med større fugle som parakitter og papegøjer, fx undulater, dværgpapegøjer, nymfeparakitter, amazonpapegøjer og araer. Små fugle, som fx gouldsamadiner, kanariefugle, mågefinker og zebrafinker, kan også håndopmades, men de bliver sjældent lige så tamme som de større fugle.

Du kan vælge at håndopmade for at få en meget tam fugl, men du kan også vælge håndopmadning af nød, fx hvis forældrene ikke vil tage sig af en eller flere unger.

Du har tre muligheder med hensyn til starten af processen. Du kan tage æggene fra reden og udklække dem i en rugemaskine. Du kan tage de nyudklækkede unger fra forældrene, eller du kan tage æg eller unger fra reden, hvis forældrene ikke vil tage sig af dem.

Hvis du vil tage en unge eller et æg fra reden, er det bedst at gøre det, mens forældrene er væk fra reden, det giver den mindst mulige uro. Er en af fuglene “limet” fast til reden, må du prøve at få den til at forlade reden. Når det gælder småfugle, er det som regel nok lige at røre ved reden eller vippe den lidt. Større fugle kan være mere redefaste, så der kan det være nødvendigt at skubbe til fuglen, for at få den til at forlade reden – men pas på fingrene, når du gør det, de fleste af de lidt større fugle bider temmelig hårdt.

Det skal du bruge

Jeg nævner her de forskellige redskaber, du kan bruge, hvis du vil håndopmade fugle.

Rugemaskine

Ophavsret: Dylan Ashe, frigivet under Creative Commons BY-SA 2.0.

Hvis du starter med æg, skal du bruge en rugemaskine til at udklække æggene. Rugemaskiner findes i mange forskellige udgaver og til mange forskellige priser, det vigtigste er, at de kan udklække den størrelse æg, som du har. Følg altid brugsanvisningen på rugemaskinen.

Kuvøse eller varmekasse

Du skal bruge en kuvøse eller en varmekasse til de nyudklækkede fugle. Den skal kunne opvarme til cirka 40 grader, men en starttemperatur på 36 til  37 grader passer til de fleste fugle. Kuvøse eller varmekasse skal passe i størrelse til fuglen og til fuglene, hvis du har flere end én. Vær opmærksom på, at ungerne vokser, så størrelsen skal passe til dem, indtil de er store nok til at forlade kuvøse/varmekasse.

Det er meget vigtigt, at kuvøse eller varmekasse holdes ren for at undgå bakterier og andre sygdomsfremkaldende ting. Efterhånden som fuglen (eller fuglene) begynder at få fjer, sænkes temperaturen gradvis, så du ender med stuetemperatur, når fuglen er fuldfjeret. Følg altid brugsanvisningen på kuvøse eller varmekasse.

Termometer

De fleste rugemaskiner, kuvøser og varmekasser har indbygget termometer, men hav gerne et ekstra termometer eller to, så du altid har styr på temperaturen ifald det indbyggede termometer måler forkert, eller hvis varmen ikke er ligeligt fordelt. Risikoen for at det indbyggede termometer fejler er måske ikke så stort, men hvis der er tale om en papegøje til 10.000 kroner, så er et ekstra termometer en god sikkerhed at have.


En ske eller en sprøjte

Selvom det kaldes håndopmadning, så kan du ikke fodre de nyudklækkede fugle med hånden. Du skal bruge en ske – gerne med opadbukkede sider, så det er nemmere at styre maden – eller en sprøjte.  I de to hosstående videoer kan du se, hvordan du fodrer med henholdsvis ske og sprøjte.

Foder

Der findes forskellige fodertyper til nyudklækkede fugle på markedet. Ligesom voksne fugle skal have forskelligt slags foder alt efter fuglen, så skal nyudklækkede unger også have forskelligt slags foder. Sørg for at købe en fodertype, der passer til din fugl. Læs og følg altid brugsanvisningen.

Sådan fodrer du

Det er vigtigt, at ungen holdes varm, mens du fodrer den, du kan fx placere den på et håndklæde og så dække  den lidt til. Maden skal også være varm, den skal have en temperatur på cirka 40 grader.

Når du skal give ungen mad, kan du prikke den lidt på næbbet med det, du bruger til at fodre med. Prikket vil som regel få ungen til at åbne munden, så du kan fodre den. Giv den foderet fra siden af munden i en cirka 90 grader skrå vinkel. Det er sådan de voksne fugle fodrer en unge for at undgå at tvinge ungens overnæb for langt op, hvilket den kan tage skade af.

Giv kun ganske lidt foder ad gangen, så den kan nå at synke maden, og så den ikke bliver kvalt af maden. Når ungen er mæt, vil den stoppe med at spise og lukke næbet.

Maden fordøjes hurtigt, og allerede efter 2 til 3 timer, skal den fodres igen. Efterhånden som ungen bliver ældre, kan den spise mere ad gangen, og du kan nøjes med at fodre færre gange.

Tjek altid, om der ser ud til at være mad i kroen – om maven buler ud på grund af ufordøjet mad. Du skal ikke fodre, før kroen er tom. Hygiejne er vigtig, når du håndopmader små unger. Alt tilbehør skal rengøres efter hver fodring, og du må ikke gemme ubrugt foder, men skal lave nyt hver gang.

Når ungen er ved at være selvstændig, kan du begynde at fodre den, som du normalt vil fodre en voksen fugl – både med hensyn til grundfoder og med hensyn til tilskud i form af æggefoder, vitaminer og mineraler. Det kan også være en god ide med kalktilskud i form af fx sepiaskaller, mens fuglen er i voksealderen. Læs mere i artiklen Tilskud af vitaminer og mineraler, og læs også artiklen Frugt og grønt til fugle.